Lab: Vlechttechnieken

03/05/2019 19:00  to   05/28/2019 21:30

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount
De inschrijftermijn is helaas verstreken, neem contact met ons op als u vragen heeft.

Onderzoeken, verkennen en maken.

Een introductie in de wereldwijd meest voorkomende (mand) vlechttechnieken

Coiling - Twining - Stake & Strand - Plaiting - Looping - Knotting - Wrapping - Random Weave

Technieken die over de hele wereld gebruikt worden door zowel traditionele als hedendaagse makers. Cursisten leren nieuwe vaardigheden of borduren voort op al opgedane kennis van de aangeboden technieken. De cursus kent een experimenteel karakter maar vertrekpunt is altijd de traditie. Vlechtwerk heeft een sterke connectie met andere ambachtelijke en kunstzinnige technieken. Tegelijk is er ook een duidelijke link met ethnografica en behoud en conservering. 

Het is fijn met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is. Een techniek die niet door machines overgenomen is. Aan het eind van een (thema) workshop nemen cursisten niet alleen een zelf gevlochten object mee naar huis maar hebben ze ook kennis verworven over het materiaal , de techniek en het vlechtambacht.  We vlechten met een uitgebreid palet aan materialen waaronder wilg, papier, kunststof, textiel ed.  Hedendaagse materialen én traditionele materialen.

Als materiaalvormende technieken hebben vlechten met wilgenteen en weven met textiele materialen meer overeenkomsten dan verschillen. Naaldkant en Looping zijn textiele en vlechttermen voor één en dezelfde techniek. Kennismaken met en delen van materialen en techniek  als inspiratie en verrijking  voor zowel traditionele als hedendaagse makers. 

De workshops worden gegeven  om de 2 weken op dinsdag avond van 19- tot 21.30 

Het is geen enkel probleem om mee te doen met deel 2 als je deel 1 niet hebt gedaan want er komen weer andere technieken aan bod .

Data deel 2:

  • 5 maart 2019

  • 19 maart 2019

  • 2 april 2019

  • 16 april 2019

  • 14 mei

  • 28 mei

De cursus is exclusief materiaal, in overleg met de docent kan men eigen materiaal meebrengen. 

Daarnaast wordt er natuurlijk voor koffie, thee en wat lekkers gezorgd. Voor wie dat handig is, is het atelier al om 17 uur geopend en staat ook de keuken tot uw beschikking. 


Share this event

Taking lessons at Hawar

Workshops, Masterclasses and Courses are held in our spacious and well lit workshop, all tools for any textile technique are available and all materials are in store in our shop one level below.
Read more about our lessons  

We'll take good care of you

There will always be fresh fruit, water, tea and coffee on the table during our workshops and masterclasses. When lunchtime comes we serve a  lunch with soup, juice, salad en fruits.