Lab: Vlechttechnieken

03/05/2019 13:00  to   05/28/2019 15:30

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount
No tickets available, the on sale period has passed.

Onderzoeken, verkennen en maken.

Een introductie in de wereldwijd meest voorkomende (mand) vlechttechnieken

Coiling - Twining - Stake & Strand - Plaiting - Looping - Knotting - Wrapping - Random Weave

Technieken die over de hele wereld gebruikt worden door zowel traditionele als hedendaagse makers. Cursisten leren nieuwe vaardigheden of borduren voort op al opgedane kennis van de aangeboden technieken. De cursus kent een experimenteel karakter maar vertrekpunt is altijd de traditie. Vlechtwerk heeft een sterke connectie met andere ambachtelijke en kunstzinnige technieken. Tegelijk is er ook een duidelijke link met ethnografica en behoud en conservering. 

Het is fijn met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is. Een techniek die niet door machines overgenomen is. Aan het eind van een (thema) workshop nemen cursisten niet alleen een zelf gevlochten object mee naar huis maar hebben ze ook kennis verworven over het materiaal , de techniek en het vlechtambacht.  We vlechten met een uitgebreid palet aan materialen waaronder wilg, papier, kunststof, textiel ed.  Hedendaagse materialen én traditionele materialen.

Als materiaalvormende technieken hebben vlechten met wilgenteen en weven met textiele materialen meer overeenkomsten dan verschillen. Naaldkant en Looping zijn textiele en vlechttermen voor één en dezelfde techniek. Kennismaken met en delen van materialen en techniek  als inspiratie en verrijking  voor zowel traditionele als hedendaagse makers. 

De workshops worden gegeven  om de 2 weken op dinsdag avond van 19- tot 21.30 

Het is geen enkel probleem om mee te doen met deel 2 als je deel 1 niet hebt gedaan want er komen weer andere technieken aan bod .

Data deel 2:

  • 5 maart 2019

  • 19 maart 2019

  • 2 april 2019

  • 16 april 2019

  • 14 mei

  • 28 mei

De cursus is exclusief materiaal, in overleg met de docent kan men eigen materiaal meebrengen. 

Daarnaast wordt er natuurlijk voor koffie, thee en wat lekkers gezorgd. Voor wie dat handig is, is het atelier al om 17 uur geopend en staat ook de keuken tot uw beschikking. 


Share this event

Een les volgen bij Hawar

Bij workshops, masterclasses en cursussen worder er gewerkt in ons ruime en lichte atelier, alles is er mogelijk en alle gereedschappen zijn voorhanden. Daarbij heeft u het uitgebreide assortiment van onze winkel altijd dichtbij.
Lees meer over onze lessen  

We'll take good care of you

Harm schept de soep opThere will always be fresh fruit, water, tea and coffee on the table during our workshops and masterclasses. When lunchtime comes we serve an excellent lunch with soup, bread, salad and products from the area of Oldeberkoop.