Japanweek

10/24/2022 14:00  to   10/28/2022 14:00

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount
De inschrijftermijn is helaas verstreken, neem contact met ons op als u vragen heeft.

Blauw, blauw, blauw...
In deze najaarsweek is  vier dagen lang aandacht voor verschillende textieltechnieken, waarbij de kleur blauw centraal staat. Op  24 en 25 oktober leert Elly van Elp u alles over Sashiko en Boro. De dagen daarna staan in het teken van Shibori en Indigo en Cyanotype met docent Harm Harms.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Boro = stopwerk
In Japan bestaan schoonheidsfoutjes niet, binnen de filosofie van het Wabi sabi eert men juist de schoonheid van de imperfectie. Een scheurtje in de kleding wordt dan ook niet onopvallend gestopt, maar wordt met een mooi draadje verserd. 

Sashiko = doorpitten of borduren
Deze techniek werd in Japan traditioneel gebruikt om kwetsbare plekken in kleding van een extra laagje stof te voorzien. Vaak worden Boro en Sashiko dus ook samen gebruikt.

 

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Shibori = afbinden
Deze techniek wordt op vele verschillende manieren toegepast, waarbij de verschillende vormen vaak typisch zijn voor een gebied in Japan. Het afbinden van de stof wordt gebruikt om gelijkmatige patronen te maken bij het verven, wat vaak in een indigo verfbad gebeurt. Harm Harms is een meester in deze verftechniek en heeft verschillende nieuwe mogelijkheden ontwikkeld.

Indigo = blauwe verf
We verven met de blauwe verf van de indigo plant. De indigo kopen we in bij een ontwikkelingsproject voor vrouwen in Bangladesh.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Cyanotype = blauwdruk
Cyanotype, ook wel blauwdruk genoemd, is een oude fotografische techniek die vooral gebruikt werd voor het maken van grote kopieën van plattegronden en technische tekeningen.

Je kunt met deze techniek ook prachtige fotografische afdrukken maken op textiel.

Materiaalgebruik

Deze workshop is exclusief materialen. Voor de eerste twee dagen maakt Elly een  materiaal pakketje en samen met de Indigo en een materiaal pakket voor de Cyanotype dag wordt er € 25 aan materialen in rekening gebracht.  Stoffen kunt u zelf meenemen of aanschaffen in de Hawar-winkel.


Wat is een Najaarsweek?

Tijdens de Najaarsweek wordt er les gegeven op maandagmiddag van 14.00 tot 17.00 en de andere dagen van 10.00 tot 13.00.  Om 13.00 gaat u lunchen en daarna heeft u van dinsdag tot en met donderdag de rest van de dag de beschikking om zelf verder te werken in het atelier. U kunt dan de keuken gebruiken en water, koffie en thee zijn in het atelier aanwezig. Maar u kunt ook op pad gaan om de omgeving te ontdekken. Bijvoorbeeld een wandeling in de prachtige parkbossen rond Olderberkoop of fietsen in het Drents/Friese woud. 

Vrijdag aan het eind van de morgen wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken. Zo leert u ook van elkaars werk. Deze dag eindigt rond een uur of 14.00.


Behalve op de maandag wordt er iedere dag om één uur een heerlijke en uitgebreide lunch verzorgt door onze lunchkok Paco.Share this event

Taking lessons at Hawar

Workshops, Masterclasses and Courses are held in our spacious and well lit workshop, all tools for any textile technique are available and all materials are in store in our shop one level below.
Read more about our lessons  

We'll take good care of you

There will always be fresh fruit, water, tea and coffee on the table during our workshops and masterclasses. When lunchtime comes we serve a  lunch with soup, juice, salad en fruits.