Japanweek

05/02/2022 14:00  to   05/06/2022 14:00

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount
De inschrijftermijn is helaas verstreken, neem contact met ons op als u vragen heeft.

Een week lang aandacht voor verschillende textieltechnieken, waarbij de kleur blauw centraal staat.

 Op 2 en 3 mei leert Elly van Elp de deelnemers aan deze blauwe  Voorjaarsweek heel veel over Sashiko en Boro

De dagen daarna, 4 en 5 mei  staan in het teken van Shibori en Indigo en is de docent Harm Harms.

De laatste dag van deze bijzondere Voorjaarsweek staat geheel in het teken van Cyanotype door Marieke Smink .

 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Boro = stopwerk

In Japan bestaan schoonheidsfoutjes niet, binnen de filosofie van het Wabi sabi eert men juist de schoonheid van de imperfectie. Een scheurtje in de kleding wordt dan ook niet onopvallend gestopt, maar wordt met een mooi draadje verserd. 

Sashiko = doorpitten of borduren

Deze techniek werd in Japan traditioneel gebruikt om kwetsbare plekken in kleding van een extra laagje stof te voorzien. Vaak worden Boro en Sashiko dus ook samen gebruikt.

Elly van Elp schreef meerdere artikelen over deze technieken voor het magazine Vezel.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Shibori = afbinden

Deze techniek wordt op vele verschillende manieren toegepast, waarbij de verschillende vormen vaak typisch zijn voor een gebied in Japan. Het afbinden van de stof wordt gebruikt om gelijkmatige patronen te maken bij het verven, wat vaak in een indigo verfbad gebeurt. Harm Harms is een meester in deze verftechniek en heeft verschillende nieuwe mogelijkheden ontwikkeld.

indigo = blauwe verf

We verven met de blauwe verf van de indigo plant. De indigo kopen we in bij een ontwikkelingsproject voor vrouwen in Bangladesh.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Cyanotype = blauwdruk

Cyanotype, ook wel blauwdruk genoemd, is een oude fotografische techniek die vooral gebruikt werd voor het maken van grote kopieën van plattegronden en technische tekeningen.

Je kunt met deze techniek ook prachtige fotografische afdrukken maken op textiel.

Tijdens deze dag leer je de techniek van Cyanotype en het toepassen van Cyanotype in je eigen werk.

We beginnen met het zelf voorbereiden en prepareren van een lichtgevoelige laag op stof. Daarna is er ruimte voor experiment en maak je zelf een aantal ontwerpen om te belichten.

We maken meerdere proeven en leren niet alleen van de zeer ervaren docent maar ook van elkaar.

Wat is een Voorjaarsweek?

Tijdens deze voorjaarsweek wordt er les gegeven op maandagmiddag van 14 tot 17u en vervolgens de andere dagen van 10  tot 13.00 u.  Daarna  gaat u lunchen en heeft u de rest van de dag de beschikking over het atelier om lekker zelf verder te werken aan proeven of aan een groter werkstuk. Maar u kunt ook op pad gaan om één van de  evenementen te bezoeken die 's zomers worden gehouden in Friesland .

Wandelen in de prachtige parkbossen rond Oldeberkoop of fietsen in het Drents/Friese woud waar we een onderdeel van zijn, is natuurlijk ook een aanrader.

Blijft u in het atelier, dan mag u ook de keuken gebruiken. Water, koffie en thee met iets lekkers is natuurlijk in het atelier aanwezig.

Vrijdagmiddag na de lunch wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken om zo ook van elkaars werk te kunnen leren. Het is de bedoeling dat we dan rond 15.00 u klaar zijn.

Behalve op de maandag wordt er iedere dag om één uur een heerlijke en uitgebreide lunch verzorgt door onze lunchkok Paco.

Deze workshop is exclusief materialen.

Voor de eerste twee dagen maakt Elly een prachtig materiaal pakketje en samen met de Indigo en een materiaal  pakket voor de Cyanotype dag wordt er € 25 extra aan materialen in rekening gebracht. 

Stoffen kunt u zelf meenemen of aanschaffen in de Hawar-winkel.


Share this event

Taking lessons at Hawar

Workshops, Masterclasses and Courses are held in our spacious and well lit workshop, all tools for any textile technique are available and all materials are in store in our shop one level below.
Read more about our lessons  

We'll take good care of you

There will always be fresh fruit, water, tea and coffee on the table during our workshops and masterclasses. When lunchtime comes we serve a  lunch with soup, juice, salad en fruits.