Galerie   open vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00

Naast onze winkel hebben we in Oldeberkoop een galerie. Hier stellen we werk ten toon van textielkunstenaars, docenten en de resultaten van onze studenten. We proberen elk jaar minstens vier tentoonstellingen te programmeren. De galerie is te bezoeken tijdens winkelopeningstijden en in de zomer tijdens de bekende Open Stal kunstroute is onze galerie elke dag te bezoeken.

Delen  

Huidige tentoonstelling

Odoo CMS - een grote afbeelding

 Geleend Landschap

Miranda Vissers

 van 14 juni 2024 tot en met 20 juli 2024

Deze zomer is in de galerie van Hawar de tentoonstelling “Geleend Landschap” te zien. Hier wordt een installatie getoond van werk gemaakt van hergebruikt textiel aangevuld met elementen uit de natuur.

Elk landschap leent zich ervoor om er een werk over te maken. Groene weilanden in de Nederlandse polders, uitgestrekte heidevelden in de Schotse Hooglanden, ongerepte bossen in Canada en moeras-gebeiden in lapland. Ruige kustgebieden en stralende stranden, het landschap is het vertrekpunt voor alles wat Miranda Vissers maakt. Als bron van inspiratie en voor verbreding van haar artistieke horizon.


Haar werkproces is een kringloop en begint bij het kijken om haar heen, naar details op de bodem onder haar voeten en de korstmossen op de stenen die ze onderweg tegenkomt. Miranda leent materialen en indrukken van het landschap en gaat hiermee experimenten in haar atelier of in de buitenlucht.

De kringloop gedachte is ook terug te vinden in haar overige materiaal gebruik, altijd tweedehands, gekregen of restproducten. Hiermee schept zij een bijzondere wereld die tot leven komt in onze galerie, een bezoek meer dan waard!

Met deze tentoonstelling krijgen bezoekers het gevoel dat ze niet naar een kunstwerk kijken maar dat ze in een landschap stappen, de natuur is voelbaar.

Voorgaande tentoonstellingen

De Reis

Kunstklas 2023

 van 19 april 2024 tot en met 8 juni 2024

In 2023 kwamen de dames van Kunstklas '23 elke maand naar Hawar om zich te scholen in het creatieve werken met textiele materialen. 

Ze wilden niet alleen nieuwe technieken leren, maar zich vooral scholen in het maken van persoonlijker werk, een eigen verhaal vertellen!

Een uitdaging die uiteindelijk heeft geleid tot een fraaie tentoonstelling die nu is te zien in de galerie van Hawar!

We zijn trots op onze studenten en het is ontzettend fijn dat we elkaar blijven ontmoeten omdat de groep samen met onze docenten een nieuw lesprogramma voor dit jaar heeft ontwikkeld.


Taal en teken

FreeTex

 van 1 november 2023 tot en met 24 februari 2024
 

FreeTex bestaat uit een groep vrouwen die allemaal een rijk textielverleden hebben en die houden van experimenteren en vrije toepassing van allerlei textiele werkvormen. Ze zoeken graag de grenzen op van wat ze al kennen en kunnen en kijken of er achter die grenzen vernieuwing te vinden is.

De leden van FreeTex maken heel verschillend werk vanuit heel verschillende ambities en artist statements. De samenwerking levert kruisbestuiving en inspiratie op en gezamenlijk onderzoek naar vraagstukken op het gebied van compositie, beeldtaalelementen, originaliteit en de verwerking ervan in textiele kunst. Soms is er een gezamenlijk project dat kan leiden tot een expositie.

Het thema Taal en Teken is ontstaan na een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar zie je heel duidelijk hoe in alle beschavingen gezocht is naar manieren om met elkaar op schrift te kunnen communiceren en om informatie door te kunnen geven aan volgende generaties. Er zijn door onze voorouders uit de hele wereld creatieve oplossingen gevonden om Taal vast te leggen in Tekens en die tekens geven -naast de menselijke betekenis die ze hebben- vaak ook nog een prachtig beeld te zien.

De leden van FreeTex vestigen in deze expositie de aandacht op verschillende samenlevingen die voor ons nog steeds betekenis hebben. Daarnaast is er ander werk van hen te zien.

FreeTex heeft de volgende leden: Henriet Bovenkerk, Janine Franssen, Roelien van der Greft, Eike Klous, Marjo van der Leeuw, Lisette van Til en Ineke Wessels.


Toeval bestaat!

Willy Schut

 van 29  augustus tot en met 28 oktober
 

"Klik, klik, klap trrrrrrrrrrrrrrrr, een magisch geluid. Dat was het moment waarop mijn moeder achter de naaimachine zat en een klosje met garen spoelde. Een herinnering voor het leven. Mijn moeder was coupeuse. Door haar is mijn liefde voor textiel geboren. Ik vertaal mijn gedachten in textiel schilderijen en objecten. Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo 'teken' ik met de naaimachine."

Willy Schut gebruikt een combinatie van ambachten en technieken: schilderen, appliqueren en vrij machinaal borduren. Ze verbindt materialen op en aan elkaar, dit vormt de huid voor een nieuw werk. Composities gecreëerd met subtiele tinten.

De tentoonstelling 'toeval bestaat' kent veel variatie. "Vrij en intuïtief borduur ik, met de hand en de naaimachine. Ik gebruik stof, garen, verf en verder alles wat het beeld beter maakt. Dat kan oud en afgedankt materiaal zijn, mooie stukken hout, krantenpapier, gips, plastic, enz. De rode draad in mijn werk is het thema 'Verbindingen'. Verbindingen in de ruimste zin van het woord. Industriële en menselijke. Open, verbroken, nieuwe en afgesloten connecties."


 Expositie Hawar-docenten

Mariet Rankenberg, Elly van Elp, Eke Krug, Adrian Salomé,
Mathilde Jongbloed en Harm Harms

 

In de gang naast de galerie hangen kunstwerken van onze Hawar-docenten. De expositie bestaat uit verfijnde borduurkunst van Mariet Rankenberg en Elly van Elp, de mixed-media objecten van Eke Krug, interessante weefsels van Mathilde Jongbloed, het viltwerk van Adrian Salomé en de viltpanelen van Harm Harms. Het zijn allemaal mooie kunstwerken die een goed beeld geven van de artistieke mogelijkheden van textiel als beeldend materiaal. 


Transgression

Mirjam Pet-Jacobs

 van 29 juli tot en met 27 augustus

Mirjam Pet-Jacobs is begonnen met quilts. Ze is één van de leden van de internationale groep Quilt-Art.  Hierna heeft ze zich ontwikkeld tot een mixed-media kunstenaar en dat is in haar expositie duidelijk te zien. De expositie toont ouder en ook nieuw werk: quilts met het kenmerkende mimi-beeld en ook een installatie van verharde textiele elementen en een video-installatie.

Mirjam werkt altijd met restmateriaal. Zo is de installatie gemaakt van oude borduurwerken van haar moeder, gecombineerd met stofresten van de kleding die ze naaide voor haar kinderen.

Tijdens de Open Stal is elke dag een vrijwilliger aanwezig om uitleg te geven bij het werk.


Serendipity

Margot Brekelmans

 van 2 juni tot en met 22 juli

Vorig jaar stond er lange tijd een prachtig en humoristisch beeld van Margot in de vijver van Hawar: een witte hond met gele laarzen aan en een lamp op de rug die 's avonds brandde. Dit beeld was er één van een serie, want Margot werkt altijd in series.

Nu hangt in onze galerie haar nieuwste haak-, brei- en viltwerk. Stuk voor stuk kunst- objecten die  verwonderen en waar zo veel aan te beleven valt dat je blijft kijken.Ontginning

 van 28 april tot en met 27 mei 2023 

Van 28 april t/m 27 mei exposeren in onze galerie zeven studentes van de cursus "Vormgeving in textiel - structuur en textuur en kleur". Een zeer diverse en boeiende tentoonstelling waarbij het gebruik van heel veel verschillende materialen en technieken opvalt.

De tentoonstelling kreeg als titel  "Ontginning". Er is werk te zien van:  Saakje Boek, Marjan Dekker, Marianne van der Harten, Bea Hoogland, Nynke Koning , Anja Striekwold en Hylkje van der Woude.


Klimaatverandering: Rotsgepraat vertaald in wol en zijde

Nora van Klingeren

 van 24 februari tot en met 22 april 2023 

Cijfers rondom de klimaatverandering zijn voor velen abstracte begrippen. Nora van Klingeren neemt flarden uit de wetenschap als vertrekpunt om meer grip te krijgen op hetgeen ons boven het hoofd hangt: het poolijs smelt, de gletsjers verdwijnen, de oceanen worden warmer en de warme golfstroom zwakt af, luchtstromen veranderen, vissen migreren.

Geïnspireerd door haar verblijf als artist in residence in 2022 op IJsland heeft Nora van Klingeren haar boek Bergmal/Rotsgepraat geschreven. Rotsgepraat is de vertaling van het woord IJslandse woord Bergmal, te zien als het napraten van wat er elders geschreven of gezegd wordt. Dit alles is vertaald in werken van wol en zijde, zoals bijvoorbeeld de werken 'het poolijs smelt', 'Arctic Silk Road', 'Bergmal' en 'de aarde ontdooit'.

Op het textielvlak is ze autodidact, maar gevoel voor vorm en de verhoudingen komen uit de Bouwkunde. Vilt vormt, met uitzondering van de zijden sjaals, altijd een onderdeel. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Zij zoekt in haar werk graag naar combinaties van technieken. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden.


Leidraden

Textielgroep StiQS

Nu tot en met 18 februari 2023

Textielgroep StiQs bestaat sinds 2007 en bestaat uit 10 leden. De leden van StiQS zijn geschoold in traditionele textieltechnieken, maar hebben deze traditie in het visuele beeld losgelaten. De toevoeging van flexibele materialen als papier, metaal, non-wovens en vezels voedt de verbeelding, inspiratie en creativiteit en leidt tot interessante en intrigerende experimenten. De textiele werken staan dus volkomen in de huidige tijd. De titel van deze tentoonstelling heet Leidraden.


   Gespreksstof

   September tot en met 18 november 2022 

   In het seizoen 2021-2022 hebben studenten van de Hawar-kunstklas onder leiding van Marieke Smink beeldend leren  werken in een veelzijdig proces. Dit heeft geleid tot deze expositie van de onderstaande deelnemers die zeer uiteenlopend werk hebben gemaakt.


   Aukje Zevenhuijzen - Vleugels
   Met vilt verbeeldt Aukje aspecten van het leven; nabijheid, verbinden en vrijheid om uit te vliegen. Je bent steeds onderweg langs levensgebeurtenissen. Je kunt steeds opnieuw uitvliegen naar een nieuwe, andere nabijheid.

   Herma Rikkers - Connexion par la dance
   Met deze installatie verbeeldt Herma haar fascinatie voor de hoeveelheid vormen die er zijn voor mensen om verbinding te maken. Die verbinding kun je ook zelf vorm geven in de installatie door met de lapjes aan de slag te gaan die ervoor klaarstaan.

   Johran Koning - Voluit leven (levenshemden)
   Johran heeft zich laten inspireren door traditionele doodshemden. Hij heeft dierbaren in zijn omgeving gevraagd naar het tegengestelde, namelijk wat ‘voluit leven’ voor hen betekent. Hun antwoord verbeeldt hij op oude doodshemden.

   Geke Flier - Reflecties van een pensionado
   Geke kijkt, nu zij met pensioen is, terug op wat het leven haar tot nu toe heeft gebracht. Wat hierin ingrediënten zijn die voor iedereen gelden, en wat is voor haar specifiek? Wat kreeg je mee? Wat geef je door?   Text & Textile

   Jette Clover

   September 2022
   Ook op zondag 24/7, 31/7,7/8, 14/8 en 21/8

   Jette is een Deense kunstenaar die in België woont. Zij heeft gewerkt als journaliste. Taal en communicatie zijn voortdurend haar belangrijkste inspiratiebron voor haar werken. Haar quilts refereren aan schrift – soms aan het indringende beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti en soms aan de intieme communicatie van met de hand geschreven brieven. Haar gekozen medium is collage en zij werkt met zowel textiel als met papier.

   Jette heeft veel geëxposeerd in Europa, de VS en Australië. Zij is lid van de Europese groep Quilt Art sinds 2000, en zij zit in het bestuur van de internationale organisatie SAQA (Studio Art Quilt Association).  


   Canis Rotarius

   Margot Brekelmans

   Mei tot en met augustus 2022

   De rode draad in het werk van Margot Brekelmans is het onderzoeken van materialen en de combinatie beeldende kunst met humor. Het begon met een klein hondje met een takje op zijn kop. Vervolgens werden ze groter en groter. Klei voldeed niet meer. Na een zoektocht naar passend materiaal via papier maché, Acrylic-One, brons, wol en kippengaas, is deze grote hond bekleed met polyester. Hier is een groot wiel aan toegevoegd en als kers op de taart een heuse schemerlamp op zijn rug. Toevoeging van dit jaar: gele rubber laarzen voor in de vijver bij Hawar.     Heden en verleden

   Museum als inspiratiebron

   Voorjaar 2022 

   In de expositie 'Heden en verleden' zie je het werk van twaalf kunstenaars: Margriet van Dam, Lilian van den Einden, Erna Frutselaar, Christine van der Heide, Anne van den Heuvel, Tineke van Heuvelen, Pieternel Hol, Innan König- Wever,  Angeline Kriek, Mique Menheere, Inge van Rijsbergen en Suze Termaat. Tijdens een speciale museum masterclass in museum Volkenkunde in Leiden, georganiseerd door het STIDOC Textielfestival, zijn de kunstenaars uitgedaagd om een kunstvoorwerp uit het verleden te vertalen naar de eigen tijd, eigen vormgeving en eigen stijl.    Viltcouture

   Cisca Spijkerman

    Januari tot en met april 2022

   Cisca Spijkerman, opgeleid en werkzaam als activiteitentherapeut, was op creatief gebied een alleskunner. Boetseren, beeldhouwen, sieraden maken, bloemsierkunst, kleding ontwerpen en vilten waren haar voornaamste passies. In 2009 voltooide zij de opleiding tot meesterbinder. Werken met vilt begon al eind jaren tachtig toen ze vilten popjes ging maken voor haar dochters. Later heeft ze zich toegelegd op het ontwerpen en maken van (eigen) kleding en objecten. Hierbij heeft ze altijd de verbinding gezocht met de natuur en combineerde ze verschillende kunstvormen.

   Om verder te leren en geïnspireerd te worden, volgde Cisca tal van cursussen en workshops bij o.a. Dorie van Dijk, Irene van der Wolf en HAWAR. In de expositie, die is opgezet in samenwerking met haar man en dochters , is voornamelijk kleding tentoongesteld.

   Kenmerkend voor het werk van Cisca Spijkerman is haar grote verscheidenheid in kleurgebruik, vormgeving en ontwerp. Daarnaast het gebruik van een keur aan materialen en de toepassing van verschillende technieken zoals naaien en borduren.

   Cisca Spijkerman was een bescheiden vrouw en als kunstenares niet gericht op verkoop van haar werk of het exposeren ervan. Zij was vooral gericht op haar eigen creatieve ontplooiing. Ze overleed in 2017 na een kort ziekbed. De expositie wordt door haar gezin en HAWAR gezien als een waardig eerbetoon.


   Koralen verbinden

   Viltkontaktgroep

   Januari tot en met april

   Leden van de Viltkontaktgroep hebben ruim 300 koralen gemaakt die zijn verwerkt in viltpanelen. Met deze speciale tentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor de verdwijnende koraalriffen. Naar een idee van Mathilde Pielkenrood, ontwerp en realisatie door Mathilde Pielkenrood en Liesbeth Wieberdink. Meer informatie vindt u hier.

    Zoo-tex ziet Fryslân zo

    Textielgroep Zoo-tex

    winter 2021 

    Textielgroep Zoo-tex exposeert met werk van Bouwke Alsema, Liesbee Colombijn, Loes Klein Elhorst, Annelies de Graaf, Jo Huijsman, Marga Lagrand, Suze Termaat en Inge Witvers.

    Zoo-tex bestaat sinds 2007 en werkt volgens een jaarthema. De groep wordt begeleid door docent textielkunst Annelies de Graaf. De leden komen ongeveer 5 keer per jaar bijeen, waarbij ze elkaar inspireren, motiveren en van elkaar kunnen leren doordat ze elkaars werk bekritiseren.

     


    Open Stal 2021
    Britta Ankenbauer

    van 17 juli tot en met 11 september 2021

    Ook dit jaar doet Hawar mee aan de Open Stal. Het is een bijzondere editie, want in 2021 bestaat deze kunstroute 50 jaar! De hele zomer hebben we een prachtige tentoonstelling in onze galerie met het werk van de Duitse Britta Ankenbauer. Het werk is gelaagd en een beetje mysterieus. Je kunt niet in één oogopslag zien wat er allemaal verteld wordt!

    In de galerie staat haar nieuwste werk 'Cocoon' centraal. Britta maakte dit werk tijdens de lockdown. In dit werk uit ze het gevoel dat zij had tijdens de pandemie. Een huis, familie maar ook krapte en vernauwing: hoe verhouden deze onderdelen zich tot elkaar? Dit zie je terug in de kleur van de materialen en de teksturen die Britta gebruikt.

    Britta: "Een cocon staat voor beschutting, maar ook op jezelf aangewezen zijn. Voor, jezelf terugtrekken, maar ook wachten. Groeien en opnieuw beginnen. Een spannend thema in deze tijd." Meer informatie over de visie van Britta op haar nieuwe werken vind je hier.

    https://www.britta-ankenbauer.com


    Zijde, zijde, zijde...

     

    Het Hawar- team heeft de galerie met behulp van heel veel soorten zijde omgetoverd tot een prachtig aangeklede ruimte.

    Te zien tot en met 26 juni 2021.


    Zeeuws Textiel Collectief
    Jubileum tentoonstelling in Oldeberkoop

    van 7 augustus tot en met 31 oktober 2020

    Het Zeeuws Textiel Collectief heeft vanaf vrijdag 7 augustus een jubileumtentoonstelling in de galerie van textielinstituut HAWAR in Oldeberkoop. De 7 leden tonen hedendaagse textielkunst, individueel werk maar ook groepsprojecten. De werken lopen uiteen van maatschappijkritische kunst tot grafisch strak en kleurrijk. De gemeenschappelijke deler is altijd 'textiel' en de zin om textielkunst onder de aandacht te brengen. De groep brengt een breed scala aan textieltechnieken zoals weven, vilten, borduren en assemblage, altijd in een hedendaagse context.

    De 7 leden zijn Tini van Bebber, Etuschka Benschop, Judy Hooymeyer, Marijke Leertouwer, Corry Loogman, Willeke van der Stel en Nelie Zoetemeijer- van der Nol, allen woonachtig in Zeeland. De groep bestaat op dit moment 10 jaar.


    Human Nature
    Een installatie van Lilian van den Einden en Giny Jans

    van 22 mei tot en met 1 augustus 2020

    Human Nature is een mix van natuur, vilt en handgeschept papier als basis, met daarop diverse toegepaste technieken. Lilian en Giny hebben de natuur omarmd en gekoesterd en in haar waarde gelaten. Ze hebben daar zelf iets aan toegevoegd en dat heeft geleid tot een kunstwerk waar veel aan te beleven valt. 

    De installatie is het eerste samenwerkingsproject van de twee kunstenaars en speciaal gemaakt voor de Textiel Plus-beurs in 2019. Daar oogstte het veel bewondering vanwege haar schoonheid en formaat.

    In de galerie is van beide kunstenaars  ook ander werk te zien. Op zaterdag  1 augustus zijn Lilian en Giny aanwezig in de galerie om toelichting te geven op hun kunstwerken.

     


    Plantations: Reversed Walhallah — Tineke Fischer

    Tot en met 25 april 2020

    Kunstenaar Tineke Fischer uit Heerenveen studeerde in 2004 af aan academie Minerva. Ze heeft zich verdiept in het koloniale verleden van Nederland en maakt daar op batik geverfde stoffen schilderingen van. Deze kunstwerken hangen nu in de Hawar-galerie. Eerder heeft ze met dit thema een zeer succesvolle expositie in het West-Fries Museum in Hoorn gehad, die haar werk heeft aangekocht. Essentieel voor Tineke is het ontwikkelen van vrijheid in haar werk en de wijze waarop ze een thema voorbereid. Zo nam ze privélessen om zich de batik techniek eigen te maken.

    De kunstenaar is aanwezig op de volgende dagen: 7, 13, 14, 27 en 28 december 2019 en op 3, 4, 10 januari en 25 januari van 13.00 - 15.00. Op zaterdag 1 februari is Tineke aanwezig van 15.00 tot 17.00 uur.    Make the earth cool again — Dieuwke Frijda - Zijlstra

    Tot en met 26 oktober 2019

    Doeken van voornamelijk natuurlijke stoffen die met traditionele en moderne technieken bewerkt en verwerkt zijn tot kunstwerken.

    De kunstenares is zelf aanwezig op de volgende dagen: zaterdag 14 september, vrijdag 27 september en 18 oktober en zaterdag 26 oktober

       


    Open Stal 2019

    20 juli tot en met 18 augustus 2019

    Marianne Kemp was de kunstenaar die haar prachtige werk van paardenhaar exposeerde tijdens Open Stal 2019.

       


    Hawar Kunstklas 2018-2019

    1 juni tot en met 12 juli 2019

     Elle Atzori- Maes,  Susanne Hurenkamp, Saskia de Nijs, Anneke Spijker, Marga Talen

       


    Print & Repeat

    1 april tot en met 17 mei 2019

    Een internationale tentoonstelling met het werk van studenten van Dionne Swift.

    De laatste dag van deze prachtige lente tentoonstelling is 17 mei.

       


    Els Lemkes

    11 januari tot en met 29 maart 2019

    Els bewerkt oud linnen tot erg bijzondere wandstukken. Wij zijn erg blij dat ze bij ons  exposeert. Els komt bij de afsluiting van haar tentoonstelling ook een lezing geven.

    Deze lezing is op vrijdag 29 maart van half 5 tot 6 uur in de galerie van Hawar.

       


    Adrian Salomé

    1 september tot en met 24 november 2018

    Adrian Salomé van Adrian Art uit Apeldoorn exposeert deze herfst in onze galerie. Ook geeft Adrian volgend jaar workshops bij Hawar: Natuurlijk verven en Verven & Vilten.

       


    Open Stal 2018: Caroline Bartlett

    27 juli tot en met 26 augustus 2018

     Caroline Bartlett als onderdeel van de Open Stal-Kunstroute in Oldeberkoop.


    Dionne Swift: Collective Stiches

    2 mei tot en met 20 juli 2018

    Collective Stiches is een reizende tentoonstelling die door heel Europa en in Australië te zien zal zijn. Deze tentoonstelling brengt het werk van Dionne's studenten van overal ter wereld samen.

    Meer informatie op de website van Dionne 


    Anneke de Rond - Haar Levenswerk

    tot en met 28 april 2018

    Anneke de Rond, die tot haar 20ste woonachtig was in Dokkum, volgde met succes de Tekenacademie in Groningen en de opleiding Textiele Werkvormen in Amsterdam. Na de Vakschool Edelsmeden nam haar loopbaan als kunstenares en docente een grote vlucht. Nu is ze alweer jaren als autonoom kunstenares gevestigd in Badhoevedorp. Ze heeft bekendheid opgebouwd als zilversmid en ontwerpster van kunstobjecten en sieraden en geeft daarnaast veel les.

    Veel van haar kunstwerken zijn tot stand gekomen door haar herinneringen aan het weidse Friese landschap, de zee en het wad...

    "Vuur en water zijn mijn ideale partners om het metaal te drijven en deze de vorm te geven die ik voor ogen heb."

    Zij is in staat het materiaal door specifieke bewerkingen een heel eigen aanzien te geven en het ontwerp in het huidige tijdsbeeld te plaatsen. Haar sieraden zijn daarom uniek en zeer draagbaar. Anneke werkt met goud, zilver, brons, titanium, glas, hout, emaille, hars, vilt en bladgoud. Zij heeft na haar opleiding verschillende prijzen gekregen zoals ‘de Schaal:Van de Hoed en de Rand’ waarvoor zij de zilveren VSB hamer kreeg vanwege de speciale oppervlakte bewerking. Dit kunstwerk is recentelijk bij de tentoonstelling ‘Zilverkunst in Nederland’ in het Haags Gemeente Museum te zien geweest.

    Daarnaast leveren haar exposities op sieradenbeurzen en in galeries, zoals ‘Beelden in Gees’, steeds weer zeer enthousiaste reacties op..


    De elementen van Tao - Kunstgroep RRAAK

    tot en met 31 maart 2018

    Open Stal 2017 : Jeanette Appleton

    28 juli tot en met 1 september 2017

    Tijdens de Open Stal kunstroute in onze galerie een tentoonstelling van Jeanette Appleton. Open elke dag van 13u tot 18u, u bent welkom!

       


    Kunstklas: In Beweging

    10 juni tot en met 15 juli 2017

    Textiel is je passie. Je vilt, je breit, je haakt, borduurt, quilt, verft, schildert ... daarbij heb je behoefte aan handvaten om dat te maken waar je naar op zoek bent. Je zoekt een sparringpartner om van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen.

    De deelnemers aan de tentoonstelling "In Beweging" zijn bij Hawar het avontuur aan gegaan, om te leren, te ervaren, om het eigen werk en de essentie van het werk te ontdekken.

    Reflecteren en kijken naar het eigen werk en dat van anderen. Beeldanalyse en beeldende middelen, techniek ondersteuning, training en oefeningen, het kwam allemaal aan de orde.

    De resultaten van de Kunstklas 2016/2017 hangen nu in de Hawar Galerie!

    U bent welkom!  Tijdens de expositie wordt er elke zaterdag gedemonstreerd: 10 juni Marga Veenstra /vilten,  17 juni Nan Zuiderveld/vilten en Dieneke Veenstra - punchen,  24 juni Janka Spijkerman/ haken,  1 juli Dieneke Veenstra /punchen,  8 juli Fieke Takens / mixed media en  15 juli Ellen Francke / machinaal borduren en Monique Faase / haken


    Hieronder van links naar rechts het werk van Dieneke Veenstra, Margreet Lunsche en Janka Spijkerman.    Textielkunst in klein formaat

    5 februari tot en met 28 mei 2017

    Hoogwaardige textielkunst in klein formaat was met Pasen te zien in Veere en gedurende de maand mei in Oldeberkoop. Kunstenaars uit o.a. Argentinië, Letland, de Verenigde Staten, Israël, Japan, Tsjechië en Nederland/ Zeeland tonen hun werk.

    Te zien is werk van o.a. Cinzia LiVolsi, Italië; Wytske Zwetsloot, Nederland en Rolands Krutovs, Italië. Verder fijn borduurwerk zoals van Marie Louise Fijneman, zij combineert klassieke steken met vrij borduren. De Duitse Brigitte Kumpf verwerkt hedendaags materiaal zoals plastic folie voor haar gelaagde borduurwerk getiteld “Face to face”. Marie Noëlle Fontan uit Parijs toont een object van diverse aan elkaar genaaide zaadpeulen die vervolgens verweven zijn met metaaldraad. Het object oogt exotisch. 

    De gejureerde expositie laat werk zien waar gebruik wordt gemaakt van oude bewezen technieken tot hedendaagse fijnzinnig laser snijwerk. De kunstwerken hebben een afmeting van maximaal 20x20x20 cm. Natuurlijke en synthetische materialen gaan hand in hand. Wie zich afvraagt wat textiel precies is, kan voor een antwoord op die vraag het best de uiteenlopende technieken komen bekijken.

    Initiatiefnemer en organisator van deze expositie is Marijke Leertouwer


    Op zaterdag - 20 mei van 1 tot 5 - is er een demonstratie van Sybrecht Bosker, één van de deelnemende kunstenaars. Zij laat zien hoe ze werkt. Welkom !
    Look, stitch, look again!

    3 februari tot en met 29 april 2017

    De deelnemers aan Dionne Swift's workshops hadden niet verwacht dat ze met hun gewone naaimachine kunstwerken konden maken. Veertien studenten exposeren het werk, dat tijdens en na de masterclass is ontstaan, in onze galerie. 

    Tijdens de European Artistic Craft Days op 31maart , 1 en 2 april is Hawar open van 10 - 17.00 uur

    Op vrijdag  31 maart geeft Elly van Elp een demo  "Vrij machinaal borduren" en op 1 april ziet u Ellen Francke aan het werk. Zij laten zien hoe het werk dat ze exposeren tot stand is gekomen. Op 2 april demonstreert Bep Tool-Spijker het machinaal borduren en demonstreert Liesbeth Sneep het droogvilten met de punchmachine. De laatste demo wordt gegeven door Katrien Loonstra  op zaterdag 15 april van 1 tot 5 !

    U bent welkom! Groepen kunnen ook buiten onze openingstijden een afspraak maken om deze expo te bezoeken.    Celebration

    1 oktober tot en met 31 december 2016

    Ter ere van het 20 jarig bestaan van Texere hebben een aantal van de bij de organisatie aangesloten docenten en hun leerlingen werkstukken ingestuurd. Het daardoor een zeer gevarieerde tentoonstelling, zowel wat betreft de gebruikt technieken als het niveau van de resultaten.    Versier jezelf

    23 juli tot en met 21 augustus 2016

    Tijdens de Open Stal tonen Elly van Elp, Birgit Los , Jannie Rozema en Rikki Vrieswijk handgemaakte sieraden.    Mijn weg van vilt

    4 september tot en met 24 november 2014

    Mieke Werners geeft met zeventien werken inzicht in haar carrière als textielkunstenaar.   Van haar eerste viltwerken tot haar meest recente werk. 


    Inspired by Sara Lechner

     tot en met 15 november 2013

    Een expositie van alle werkstukken gemaakt door studenten van de masterclass met docente Sara Lechner in 2013


    Marjolein Dallinga

     Onze expositie tijdens de Open stal kunstroute in 2013

     Marjolein Dallinga groeide op in Groningen, tegenwoordig woont en werkt ze in Canada. Met haar organische viltwerkstukken is ze internationaal bekend, ze heeft onder andere gewerkt voor de kostuumafdeling van Cirque du Soleil