Galerie  

Naast onze winkel hebben we in Oldeberkoop een galerie. Hier stellen we werk ten toon van textielkunstenaars, docenten en de resultaten van onze studenten. We proberen elk jaar minstens vier tentoonstellingen te programmeren. De galerie is te bezoeken tijdens winkelopeningstijden op vrijdag en zaterdag van 1 - 5  maar voor groepen ook op afspraak.Huidige tentoonstellingen

Text & Textile

Jette Clover

Nu tot en met 30 september
Ook op zondag 24/7, 31/7,7/8, 14/8 en 21/8

Jette is een Deense kunstenaar die in België woont. Zij heeft gewerkt als journaliste. Taal en communicatie zijn voortdurend haar belangrijkste inspiratiebron voor haar werken. Haar quilts refereren aan schrift – soms aan het indringende beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti en soms aan de intieme communicatie van met de hand geschreven brieven. Haar gekozen medium is collage en zij werkt met zowel textiel als met papier.

Jette heeft veel geëxposeerd in Europa, de VS en Australië. Zij is lid van de Europese groep Quilt Art sinds 2000, en zij zit in het bestuur van de internationale organisatie SAQA (Studio Art Quilt Association).  


Canis Rotarius

Margot Brekelmans

nu tot en met augustus 2022

De rode draad in het werk van Margot Brekelmans is het onderzoeken van materialen en de combinatie beeldende kunst met humor. Het begon met een klein hondje met een takje op zijn kop. Vervolgens werden ze groter en groter. Klei voldeed niet meer. Na een zoektocht naar passend materiaal via papier maché, Acrylic-One, brons, wol en kippengaas, is deze grote hond bekleed met polyester. Hier is een groot wiel aan toegevoegd en als kers op de taart een heuse schemerlamp op zijn rug. Toevoeging van dit jaar: gele rubber laarzen voor in de vijver bij Hawar. 


Voorgaande tentoonstellingen

 Heden en verleden

Museum als inspiratiebron

voorjaar 2022 

In de expositie 'Heden en verleden' zie je het werk van twaalf kunstenaars: Margriet van Dam, Lilian van den Einden, Erna Frutselaar, Christine van der Heide, Anne van den Heuvel, Tineke van Heuvelen, Pieternel Hol, Innan König- Wever,  Angeline Kriek, Mique Menheere, Inge van Rijsbergen en Suze Termaat. Tijdens een speciale museum masterclass in museum Volkenkunde in Leiden, georganiseerd door het STIDOC Textielfestival, zijn de kunstenaars uitgedaagd om een kunstvoorwerp uit het verleden te vertalen naar de eigen tijd, eigen vormgeving en eigen stijl. Viltcouture

Cisca Spijkerman

 tot en met 16 april 2022

Cisca Spijkerman, opgeleid en werkzaam als activiteitentherapeut, was op creatief gebied een alleskunner. Boetseren, beeldhouwen, sieraden maken, bloemsierkunst, kleding ontwerpen en vilten waren haar voornaamste passies. In 2009 voltooide zij de opleiding tot meesterbinder. Werken met vilt begon al eind jaren tachtig toen ze vilten popjes ging maken voor haar dochters. Later heeft ze zich toegelegd op het ontwerpen en maken van (eigen) kleding en objecten. Hierbij heeft ze altijd de verbinding gezocht met de natuur en combineerde ze verschillende kunstvormen.

Om verder te leren en geïnspireerd te worden, volgde Cisca tal van cursussen en workshops bij o.a. Dorie van Dijk, Irene van der Wolf en HAWAR. In de expositie, die is opgezet in samenwerking met haar man en dochters , is voornamelijk kleding tentoongesteld.

Kenmerkend voor het werk van Cisca Spijkerman is haar grote verscheidenheid in kleurgebruik, vormgeving en ontwerp. Daarnaast het gebruik van een keur aan materialen en de toepassing van verschillende technieken zoals naaien en borduren.

Cisca Spijkerman was een bescheiden vrouw en als kunstenares niet gericht op verkoop van haar werk of het exposeren ervan. Zij was vooral gericht op haar eigen creatieve ontplooiing. Ze overleed in 2017 na een kort ziekbed. De expositie wordt door haar gezin en HAWAR gezien als een waardig eerbetoon.


Koralen verbinden

Viltkontaktgroep

tot en met 16 april

Leden van de Viltkontaktgroep hebben ruim 300 koralen gemaakt die zijn verwerkt in viltpanelen. Met deze speciale tentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor de verdwijnende koraalriffen. Naar een idee van Mathilde Pielkenrood, ontwerp en realisatie door Mathilde Pielkenrood en Liesbeth Wieberdink. Meer informatie vindt u hier.

  Zoo-tex ziet Fryslân zo

  Textielgroep Zoo-tex

  winter 2021 

  Textielgroep Zoo-tex exposeert met werk van Bouwke Alsema, Liesbee Colombijn, Loes Klein Elhorst, Annelies de Graaf, Jo Huijsman, Marga Lagrand, Suze Termaat en Inge Witvers.

  Zoo-tex bestaat sinds 2007 en werkt volgens een jaarthema. De groep wordt begeleid door docent textielkunst Annelies de Graaf. De leden komen ongeveer 5 keer per jaar bijeen, waarbij ze elkaar inspireren, motiveren en van elkaar kunnen leren doordat ze elkaars werk bekritiseren.

   


  Open Stal 2021
  Britta Ankenbauer

  van 17 juli tot en met 11 september 2021

  Ook dit jaar doet Hawar mee aan de Open Stal. Het is een bijzondere editie, want in 2021 bestaat deze kunstroute 50 jaar! De hele zomer hebben we een prachtige tentoonstelling in onze galerie met het werk van de Duitse Britta Ankenbauer. Het werk is gelaagd en een beetje mysterieus. Je kunt niet in één oogopslag zien wat er allemaal verteld wordt!

  In de galerie staat haar nieuwste werk 'Cocoon' centraal. Britta maakte dit werk tijdens de lockdown. In dit werk uit ze het gevoel dat zij had tijdens de pandemie. Een huis, familie maar ook krapte en vernauwing: hoe verhouden deze onderdelen zich tot elkaar? Dit zie je terug in de kleur van de materialen en de teksturen die Britta gebruikt.

  Britta: "Een cocon staat voor beschutting, maar ook op jezelf aangewezen zijn. Voor, jezelf terugtrekken, maar ook wachten. Groeien en opnieuw beginnen. Een spannend thema in deze tijd." Meer informatie over de visie van Britta op haar nieuwe werken vind je hier.

  https://www.britta-ankenbauer.com/  < https://www.britta-ankenbauer.com/ >


  Zijde, zijde, zijde...

   

  Het Hawar- team heeft de galerie met behulp van heel veel soorten zijde omgetoverd tot een prachtig aangeklede ruimte.

  Te zien tot en met 26 juni 2021.


  Zeeuws Textiel Collectief
  Jubileum tentoonstelling in Oldeberkoop

  van 7 augustus tot en met 31 oktober 2020

  Het Zeeuws Textiel Collectief heeft vanaf vrijdag 7 augustus een jubileumtentoonstelling in de galerie van textielinstituut HAWAR in Oldeberkoop. De 7 leden tonen hedendaagse textielkunst, individueel werk maar ook groepsprojecten. De werken lopen uiteen van maatschappijkritische kunst tot grafisch strak en kleurrijk. De gemeenschappelijke deler is altijd 'textiel' en de zin om textielkunst onder de aandacht te brengen. De groep brengt een breed scala aan textieltechnieken zoals weven, vilten, borduren en assemblage, altijd in een hedendaagse context.

  De 7 leden zijn Tini van Bebber, Etuschka Benschop, Judy Hooymeyer, Marijke Leertouwer, Corry Loogman, Willeke van der Stel en Nelie Zoetemeijer- van der Nol, allen woonachtig in Zeeland. De groep bestaat op dit moment 10 jaar.


  Human Nature
  Een installatie van Lilian van den Einden en Giny Jans

  van 22 mei tot en met 1 augustus 2020

  Human Nature is een mix van natuur, vilt en handgeschept papier als basis, met daarop diverse toegepaste technieken. Lilian en Giny hebben de natuur omarmd en gekoesterd en in haar waarde gelaten. Ze hebben daar zelf iets aan toegevoegd en dat heeft geleid tot een kunstwerk waar veel aan te beleven valt. 

  De installatie is het eerste samenwerkingsproject van de twee kunstenaars en speciaal gemaakt voor de Textiel Plus-beurs in 2019. Daar oogstte het veel bewondering vanwege haar schoonheid en formaat.

  In de galerie is van beide kunstenaars  ook ander werk te zien. Op zaterdag  1 augustus zijn Lilian en Giny aanwezig in de galerie om toelichting te geven op hun kunstwerken.

   


  Plantations: Reversed Walhallah — Tineke Fischer

  Tot en met 25 april 2020

  Kunstenaar Tineke Fischer uit Heerenveen studeerde in 2004 af aan academie Minerva. Ze heeft zich verdiept in het koloniale verleden van Nederland en maakt daar op batik geverfde stoffen schilderingen van. Deze kunstwerken hangen nu in de Hawar-galerie. Eerder heeft ze met dit thema een zeer succesvolle expositie in het West-Fries Museum in Hoorn gehad, die haar werk heeft aangekocht. Essentieel voor Tineke is het ontwikkelen van vrijheid in haar werk en de wijze waarop ze een thema voorbereid. Zo nam ze privélessen om zich de batik techniek eigen te maken.

  De kunstenaar is aanwezig op de volgende dagen: 7, 13, 14, 27 en 28 december 2019 en op 3, 4, 10 januari en 25 januari van 13.00 - 15.00. Op zaterdag 1 februari is Tineke aanwezig van 15.00 tot 17.00 uur.  Make the earth cool again — Dieuwke Frijda - Zijlstra

  Tot en met 26 oktober 2019

  Doeken van voornamelijk natuurlijke stoffen die met traditionele en moderne technieken bewerkt en verwerkt zijn tot kunstwerken.

  De kunstenares is zelf aanwezig op de volgende dagen: zaterdag 14 september, vrijdag 27 september en 18 oktober en zaterdag 26 oktober

    


  Open Stal 2019

  20 juli tot en met 18 augustus 2019

  Marianne Kemp was de kunstenaar die haar prachtige werk van paardenhaar exposeerde tijdens Open Stal 2019.

    


  Hawar Kunstklas 2018-2019

  1 juni tot en met 12 juli 2019

   Elle Atzori- Maes,  Susanne Hurenkamp, Saskia de Nijs, Anneke Spijker, Marga Talen

    


  Print & Repeat

  1 april tot en met 17 mei 2019

  Een internationale tentoonstelling met het werk van studenten van Dionne Swift.

  De laatste dag van deze prachtige lente tentoonstelling is 17 mei.

    


  Els Lemkes

  11 januari tot en met 29 maart 2019

  Els bewerkt oud linnen tot erg bijzondere wandstukken. Wij zijn erg blij dat ze bij ons  exposeert. Els komt bij de afsluiting van haar tentoonstelling ook een lezing geven.

  Deze lezing is op vrijdag 29 maart van half 5 tot 6 uur in de galerie van Hawar.

    


  Adrian Salomé

  1 september tot en met 24 november 2018

  Adrian Salomé van Adrian Art uit Apeldoorn exposeert deze herfst in onze galerie. Ook geeft Adrian volgend jaar workshops bij Hawar: Natuurlijk verven en Verven & Vilten.

    


  Open Stal 2018: Caroline Bartlett

  27 juli tot en met 26 augustus 2018

   Caroline Bartlett als onderdeel van de Open Stal-Kunstroute in Oldeberkoop.


  Dionne Swift: Collective Stiches

  2 mei tot en met 20 juli 2018

  Collective Stiches is een reizende tentoonstelling die door heel Europa en in Australië te zien zal zijn. Deze tentoonstelling brengt het werk van Dionne's studenten van overal ter wereld samen.

  Meer informatie op de website van Dionne 


  Anneke de Rond - Haar Levenswerk

  tot en met 28 april 2018

  Anneke de Rond, die tot haar 20ste woonachtig was in Dokkum, volgde met succes de Tekenacademie in Groningen en de opleiding Textiele Werkvormen in Amsterdam. Na de Vakschool Edelsmeden nam haar loopbaan als kunstenares en docente een grote vlucht. Nu is ze alweer jaren als autonoom kunstenares gevestigd in Badhoevedorp. Ze heeft bekendheid opgebouwd als zilversmid en ontwerpster van kunstobjecten en sieraden en geeft daarnaast veel les.

  Veel van haar kunstwerken zijn tot stand gekomen door haar herinneringen aan het weidse Friese landschap, de zee en het wad...

  "Vuur en water zijn mijn ideale partners om het metaal te drijven en deze de vorm te geven die ik voor ogen heb."

  Zij is in staat het materiaal door specifieke bewerkingen een heel eigen aanzien te geven en het ontwerp in het huidige tijdsbeeld te plaatsen. Haar sieraden zijn daarom uniek en zeer draagbaar. Anneke werkt met goud, zilver, brons, titanium, glas, hout, emaille, hars, vilt en bladgoud. Zij heeft na haar opleiding verschillende prijzen gekregen zoals ‘de Schaal:Van de Hoed en de Rand’ waarvoor zij de zilveren VSB hamer kreeg vanwege de speciale oppervlakte bewerking. Dit kunstwerk is recentelijk bij de tentoonstelling ‘Zilverkunst in Nederland’ in het Haags Gemeente Museum te zien geweest.

  Daarnaast leveren haar exposities op sieradenbeurzen en in galeries, zoals ‘Beelden in Gees’, steeds weer zeer enthousiaste reacties op..


  De elementen van Tao - Kunstgroep RRAAK

  tot en met 31 maart 2018

  Open Stal 2017 : Jeanette Appleton

  28 juli tot en met 1 september 2017

  Tijdens de Open Stal kunstroute in onze galerie een tentoonstelling van Jeanette Appleton. Open elke dag van 13u tot 18u, u bent welkom!

    


  Kunstklas: In Beweging

  10 juni tot en met 15 juli 2017

  Textiel is je passie. Je vilt, je breit, je haakt, borduurt, quilt, verft, schildert ... daarbij heb je behoefte aan handvaten om dat te maken waar je naar op zoek bent. Je zoekt een sparringpartner om van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen.

  De deelnemers aan de tentoonstelling "In Beweging" zijn bij Hawar het avontuur aan gegaan, om te leren, te ervaren, om het eigen werk en de essentie van het werk te ontdekken.

  Reflecteren en kijken naar het eigen werk en dat van anderen. Beeldanalyse en beeldende middelen, techniek ondersteuning, training en oefeningen, het kwam allemaal aan de orde.

  De resultaten van de Kunstklas 2016/2017 hangen nu in de Hawar Galerie!

  U bent welkom!  Tijdens de expositie wordt er elke zaterdag gedemonstreerd: 10 juni Marga Veenstra /vilten, 17 juni Nan Zuiderveld/vilten en Dieneke Veenstra - punchen, 24 juni Janka Spijkerman/ haken, 1 juli Dieneke Veenstra /punchen, 8 juli Fieke Takens / mixed media en 15 juli Ellen Francke / machinaal borduren en Monique Faase / haken


  Hieronder van links naar rechts het werk van Dieneke Veenstra, Margreet Lunsche en Janka Spijkerman.  Textielkunst in klein formaat

  5 februari tot en met 28 mei 2017

  Hoogwaardige textielkunst in klein formaat was met Pasen te zien in Veere en gedurende de maand mei in Oldeberkoop. Kunstenaars uit o.a. Argentinië, Letland, de Verenigde Staten, Israël, Japan, Tsjechië en Nederland/ Zeeland tonen hun werk.

  Te zien is werk van o.a. Cinzia LiVolsi, Italië; Wytske Zwetsloot, Nederland en Rolands Krutovs, Italië. Verder fijn borduurwerk zoals van Marie Louise Fijneman, zij combineert klassieke steken met vrij borduren. De Duitse Brigitte Kumpf verwerkt hedendaags materiaal zoals plastic folie voor haar gelaagde borduurwerk getiteld “Face to face”. Marie Noëlle Fontan uit Parijs toont een object van diverse aan elkaar genaaide zaadpeulen die vervolgens verweven zijn met metaaldraad. Het object oogt exotisch. 

  De gejureerde expositie laat werk zien waar gebruik wordt gemaakt van oude bewezen technieken tot hedendaagse fijnzinnig laser snijwerk. De kunstwerken hebben een afmeting van maximaal 20x20x20 cm. Natuurlijke en synthetische materialen gaan hand in hand. Wie zich afvraagt wat textiel precies is, kan voor een antwoord op die vraag het best de uiteenlopende technieken komen bekijken.

  Initiatiefnemer en organisator van deze expositie is Marijke Leertouwer


  Op zaterdag - 20 mei van 1 tot 5 - is er een demonstratie van Sybrecht Bosker, één van de deelnemende kunstenaars. Zij laat zien hoe ze werkt. Welkom !
  Look, stitch, look again!

  3 februari tot en met 29 april 2017

  De deelnemers aan Dionne Swift's workshops hadden niet verwacht dat ze met hun gewone naaimachine kunstwerken konden maken. Veertien studenten exposeren het werk, dat tijdens en na de masterclass is ontstaan, in onze galerie. 

  Tijdens de European Artistic Craft Days op 31maart , 1 en 2 april is Hawar open van 10 - 17.00 uur

  Op vrijdag  31 maart geeft Elly van Elp een demo  "Vrij machinaal borduren" en op 1 april ziet u Ellen Francke aan het werk. Zij laten zien hoe het werk dat ze exposeren tot stand is gekomen. Op 2 april demonstreert Bep Tool-Spijker het machinaal borduren en demonstreert Liesbeth Sneep het droogvilten met de punchmachine. De laatste demo wordt gegeven door Katrien Loonstra  op zaterdag 15 april van 1 tot 5 !

  U bent welkom! Groepen kunnen ook buiten onze openingstijden een afspraak maken om deze expo te bezoeken.  Celebration

  1 oktober tot en met 31 december 2016

  Ter ere van het 20 jarig bestaan van Texere hebben een aantal van de bij de organisatie aangesloten docenten en hun leerlingen werkstukken ingestuurd. Het daardoor een zeer gevarieerde tentoonstelling, zowel wat betreft de gebruikt technieken als het niveau van de resultaten.  Versier jezelf

  23 juli tot en met 21 augustus 2016

  Tijdens de Open Stal tonen Elly van Elp, Birgit Los , Jannie Rozema en Rikki Vrieswijk handgemaakte sieraden.  Mijn weg van vilt

  4 september tot en met 24 november 2014

  Mieke Werners geeft met zeventien werken inzicht in haar carrière als textielkunstenaar.   Van haar eerste viltwerken tot haar meest recente werk. 


  Inspired by Sara Lechner

   tot en met 15 november 2013

  Een expositie van alle werkstukken gemaakt door studenten van de masterclass met docente Sara Lechner in 2013


  Marjolein Dallinga

   Onze expositie tijdens de Open stal kunstroute in 2013

   Marjolein Dallinga groeide op in Groningen, tegenwoordig woont en werkt ze in Canada. Met haar organische viltwerkstukken is ze internationaal bekend, ze heeft onder andere gewerkt voor de kostuumafdeling van Cirque du Soleil