Zomerweek: Blauw, blauw, blauw...

22-07-2024 14:00  tot   26-07-2024 14:00

Oldeberkoop, Nederland

Ticket Bedrag Aantal
Zomerweek: Blauw, blauw, blauw...
Inschrijven kan tot: 20-07-2024
€ 495,00 495.0 EUR Uitverkocht

Een week lang aandacht voor verschillende textieltechnieken, waarbij de kleur blauw centraal staat.

 Op 22 en 23 juli leert Elly van Elp de deelnemers aan deze blauwe Zomerweek heel veel over Sashiko en Boro

De dagen daarna, 24 en 25 juli  staan in het teken van Shibori en Indigo en is de docent Harm Harms.

De laatste dag van deze bijzondere Zomerweek staat geheel in het teken van Cyanotype door  Harm Harms!

 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Boro = stopwerk

In Japan bestaan schoonheidsfoutjes niet, binnen de filosofie van het Wabi sabi eert men juist de schoonheid van de imperfectie. Een scheurtje in de kleding wordt dan ook niet onopvallend gestopt, maar wordt met een mooi draadje verserd. 

Sashiko = doorpitten of borduren

Deze techniek werd in Japan traditioneel gebruikt om kwetsbare plekken in kleding van een extra laagje stof te voorzien. Vaak worden Boro en Sashiko dus ook samen gebruikt.

Elly van Elp schreef meerdere artikelen over deze technieken voor het magazine Vezel.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Shibori = afbinden

Deze techniek wordt op vele verschillende manieren toegepast, waarbij de verschillende vormen vaak typisch zijn voor een gebied in Japan. Het afbinden van de stof wordt gebruikt om gelijkmatige patronen te maken bij het verven, wat vaak in een indigo verfbad gebeurt. Harm Harms is een meester in deze verftechniek en heeft verschillende nieuwe mogelijkheden ontwikkeld.

indigo = blauwe verf

We verven met de blauwe verf van de indigo plant. De indigo kopen we in bij een ontwikkelingsproject voor vrouwen in Bangladesh.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Cyanotype = blauwdruk

Cyanotype, ook wel blauwdruk genoemd, is een oude fotografische techniek die vooral gebruikt werd voor het maken van grote kopieën van plattegronden en technische tekeningen.

Je kunt met deze techniek ook prachtige fotografische afdrukken maken op textiel.

Tijdens deze dag leer je de techniek van Cyanotype en het toepassen van Cyanotype in je eigen werk.

We beginnen met het zelf voorbereiden en prepareren van een lichtgevoelige laag op stof. Daarna is er ruimte voor experiment en maak je zelf een aantal ontwerpen om te belichten.

We maken meerdere proeven en leren niet alleen van de zeer ervaren docent maar ook van elkaar.

Materiaalgebruik

Deze workshop is exclusief materialen. Voor de eerste twee dagen maakt Elly een prachtig materiaal pakketje en samen met de Indigo en een materiaal  pakket voor de Cyanotype dag wordt er € 25 aan materialen in rekening gebracht. 

Stoffen kunt u zelf meenemen of aanschaffen in de Hawar-winkel.


Wat is een Zomerweek?

Tijdens een zomerweek wordt les gegeven op maandagmiddag van 14.00 tot 17.00 en de andere dagen van 10.00 tot 13.00. Daarna gaat u lunchen en heeft u de rest van de dag de beschikking om zelf verder te werken in het atelier. U kunt dan de keuken gebruiken en water, koffie en thee zijn in het atelier aanwezig. Maar u kunt ook op pad gaan om de omgeving te ontdekken. Bijvoorbeeld een wandeling in de prachtige parkbossen rond Oldeberkoop of fietsen in het Drents/Friese woud. 

Vrijdag aan het eind van de morgen wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken. Zo leert u ook van elkaars werk. Deze dag eindigt rond een uur of 14.00.


Behalve op de maandag wordt er iedere dag om één uur een heerlijke lunch verzorgd .


 Deel dit evenement 

Een les volgen bij Hawar

Bij workshops, masterclasses en cursussen wordt er gewerkt in ons ruime en lichte atelier, alles is er mogelijk en alle gereedschappen zijn voorhanden. Daarbij heeft u het uitgebreide assortiment van onze winkel altijd dichtbij.
Lees meer over onze lessen  

Er wordt goed voor u gezorgd

Tijdens onze lessen staat de hele dag water, thee en koffie met wat lekkers op tafel. Tussen de middag verzorgen we een uitgebreide lunch met soep, sap, salade en fruit.