Wolweek met Mathilde Jongbloed

21-08-2023 14:00  tot   25-08-2023 14:00

Oldeberkoop, Nederland

Ticket Bedrag Aantal
De inschrijftermijn is helaas verstreken, neem contact met ons op als u vragen heeft.

 

Een week lang dompelen we u onder in wol, van vacht tot gesponnen draad en vervolgens wat u met die draden allemaal kunt; breien, haken, knopen... Kiest u maar, alles is mogelijk.

Allerlei soorten wolvezels staan klaar evenals de kaarden molen, de handkaarden, de spintollen en de spinnenwielen. U leert kaarden, spinnen, twijnen en vervolgens mag u kiezen of u met dat garen gaat weven, breien of haken. Het kan allemaal!

Mathilde Jongbloed is een kei in dit vakgebied en gespecialiseerd in het creatief verwerken van wol. Mathilde is ook één van de redacteuren van Vezel waarin ze regelmatig schrijft over het creatief gebruik van wollen garens.

De wol die we gebruiken kan rechtstreeks uit een vacht komen maar kan ook reeds bewerkte merino lontwol zijn of het kunnen bestaande draden zijn. We gaan bezig met het kaarden van wol en het mengen van verschillende vezels. Daarna leert u hoe u van deze voorbewerkte ‘bats’ draden kunt maken met behulp van het spinnewiel, maar ook hoe u ongesponnen wol kunt gebruiken. Door middel van twijnen maakt u uw eigen unieke draden. Tot slot bestuderen we de manier waarop deze draden verwerkt kunnen worden door middel van breien, haken en weven. Daarbij is het ook mogelijk om de draden te combineren met bestaande stoffen of met bijvoorbeeld een stuk vachtvilt.

Het doel van deze week is het ervaren van oeroude technieken die u op uw eigen unieke manier gaat verwerken. U kunt zelf kiezen op welk deel van de les u de nadruk wilt leggen: het maken van draden of het verwerken daarvan.


Voorkennis

Het is mogelijk om op alle niveaus in te stappen, van beginner tot expert. Samen met de docent bepaalt u wat uw lesprogramma wordt.


Wat is een Zomerweek?

Tijdens een zomerweek wordt er les gegeven op maandagmiddag van 14 tot 17 uur en vervolgens de andere dagen van 10 uur  tot 13 uur.  Daarna  gaat u lunchen en heeft u de rest van de dag de beschikking over het atelier om lekker zelf verder te werken aan proeven of aan een groter werkstuk. Maar u kunt ook op pad gaan om één van de  evenementen te bezoeken die 's zomers worden gehouden in Friesland.

Wandelen in de prachtige parkbossen rond Oldeberkoop of fietsen in het Drents/Friese woud waar we een onderdeel van zijn, is natuurlijk ook een aanrader.

Blijft u in het atelier, dan mag u ook de keuken gebruiken. Water, koffie en thee met iets lekkers is natuurlijk in het atelier aanwezig.

Vrijdagmiddag na de lunch wordt al het werk dat de cursisten gedurende de week gemaakt hebben tentoongesteld en samen met de docent besproken om zo ook van elkaars werk te kunnen leren. Het is de bedoeling dat we dan rond 15 uur klaar zijn.

Behalve op de maandag wordt er iedere dag om één uur een heerlijke en uitgebreide lunch verzorgt door onze lunchkok Paco.

Deze workshop is exclusief materialen. Die mag u zelf meenemen maar zijn ook bij ons verkrijgbaar.

 


 Deel dit evenement 

Een les volgen bij Hawar

Bij workshops, masterclasses en cursussen wordt er gewerkt in ons ruime en lichte atelier, alles is er mogelijk en alle gereedschappen zijn voorhanden. Daarbij heeft u het uitgebreide assortiment van onze winkel altijd dichtbij.
Lees meer over onze lessen  

Er wordt goed voor u gezorgd

Tijdens onze lessen staat de hele dag water, thee en koffie met wat lekkers op tafel. Tussen de middag verzorgen we een uitgebreide lunch met soep, sap, salade en fruit.