Hilde Groen

In een vorig leven was Hilde Groen (1963) succesvol keramiste in de randstad, ze werkte in Amsterdam bij "de Walvis", in Turkije in een traditionele pottenbakkerij en in Rotterdam samen met Heike Rabe. Ze maakte bonte honden, golems en schulpen vol humor en emotie. Maar, hoe succesvol ook, het roer ging om en ze koos voor een bestaan tussen de schapen, in de natuur van zuid-oost Friesland.

"Als je dacht dat schapenhoeden saai was, dan zul je na het lezen van dit weblog je mening moeten herzien." Staat bovenaan haar weblog tegrazen waar je kunt meelezen met de avonturen van een deze schaapherder(in). Met haar kudde van ongeveer 250 Schoonebeker schapen onderhoudt ze kleine stukjes heide, postzegelstukjes, kleine schatten, goed verstopt tussen de akkers. Het zijn terreintjes van Staatsbosbeheer, waar de heide van vroeger in stand wordt gehouden door de natuurlijke begrazing van de schapen.

De hele zomer begeleid Hilde haar kudde, met hulp van de honden Amy, Muis en Vlerk, van gebied naar gebied. Op de eerste zaterdag van juni komt ze door Oldeberkoop en worden de schapen geschoren, daar maken wij samen met Hilde een groot spektakel van. Dit samenwerkingsverband hebben we Woldeberkoop genoemd en naast de schaapscheerdersdag organiseren wij in het zomer seizoen ook eens per maand een arrangement, waarin we een bezoek aan de kudde combineren met het vilten met vacht van de schapen.