Jeanette Appleton

Jeanette is wereldwijd bekend met verschillende projecten en exposities waarin de resultaten van haar onderzoek naar de transformatie van vezels en stoffen met de hand of machinematig centraal staan.

De basistechniek die zij hiervoor gebruikt is het vilten, één van de oudste technieken voor het maken van non-woven stoffen. Ze heeft historische en hedendaagse ontwerpen van nomadische volkeren onderzocht met diepgravend onderzoek in Rusland, Mongolië en de Kaukasus.

Appleton heeft deelgenomen aan internationale uitwisselingen als “ Felt crossing boundaries” en “Through the surface” om culturele verschillen door middel van creatieve processen te onderzoeken. Dit heeft geleid tot groepsexposities in Groot Brittannie, Noorwegen, Denemarken en Japan. Er is over haar gepubliceerd in verschillende boeken en tijdschriften waaronder “Art textiles of the World. GB” en “Inspired to switch by Diana Springall”. Ze heeft essays geschreven voor World of Embroidery en Echoes (het tegenwoordige Felt Matters); inclusief haar solo- expositie catalogus “Nomad:Nomos” .

Op dit moment houdt Appleton zich bezig met stof ter plekke en de associaties met het landschap, geïnspireerd door de grote solo-tentoonstelling “Sow:Sew” in 2007-9. Dit is ontwikkeld door een aanstelling bij de University of Huddersfield en financieel gesteund door de Arts Council England.