Schaapscheerdersdag

06/04/2016 11:00  to   06/04/2016 17:00

Oldeberkoop, Netherlands

Ticket  Price  Amount
Dit evenement is uitverkocht, neem contact met ons op als u vragen heeft.

Samen met herder Hilde Groen organiseren Hawar en Vezel magazine  de Woldeberkoop Schaapscheerdersdag in Oldeberkoop. Die dag wordt de kudde van herder Hilde geschoren op de Doevekamp in Oldeberkoop en daar maken we een feestje van!


Hilde is één van de weinige overgebleven herders in Nederland. Met haar stamboekkudde Schoonebeker heideschapen heeft u haar misschien wel eens door het Friese Ooststellingwerf zien lopen op weg van het ene naar het andere natuurgebied. Op de schaapscheerdersdag is Hilde met haar kudde en de honden aan het werk. De schaapscheerder laat zien hoe hij het schaap op traditionele wijze met de handschaar uit z'n jas helpt. Z'n collega kan het op de moderne manier natuurlijk veel sneller en heeft daarom tijd om u van alles uit te leggen.

Wol & Ambacht

Hawar laat u ondertussen zien wat er met de wol wordt gedaan, wat er van kan worden gemaakt. Er zijn demonstraties vilten, spinnen, wolverven, breien, haken en nog veel meer. De aanwezige vakvrouwen en -mannen geven u graag uitleg en u kunt alles zelf proberen, ook zijn er een aantal betaalde workshops. Het aantal deelnemers in de workshops is beperkt, meld u hierboven aan om alvast een plaats in een van de workshops te reserveren (vergeet daarbij niet uw naam en email-adres te vermelden in het venster dat verschijnt). De workshops moeten ter plekke contant worden afgerekend.

Workshop schaapscheren met de handschaar
Voor de geïnteresseerde of de hobbyboer die zelf een paar schapen heeft is het mogelijk om zelf een schaap te leren knippen. Samen met een partner en onder begeleiding van een ervaren scheerder gaat u aan de slag met een schaap uit de kudde.

Workshop Vachtvilten (€30,- ex. materiaal, duur ong. 4 uur)
Natuurlijk gaan we op de schaapscheerdersdag ook werken met ruwe vachten, niet de hele vachten, maar een vachtkleedje voor het bekleden van een kruk of het maken van een kussen. Huisdieren zijn er dol op.

Workshop Verven (€15,- ex. materiaal, duur ong. half uur + een uur wachten)
Er worden verschillende verftechnieken met voornamelijk natuurlijke verfstoffen gedemonstreerd, in de workshop kunt u het verven ook proberen en een mooie wollen of zijden sjaal maken.

Genieten!

Naast al deze gezellige wollige activiteiten is er natuurlijk een hapje en een drankje, verzorgd door Hotel Lunia en
de plaatselijke slager Gerald Huft. Hij maakt speciaal voor deze dag een heerlijke lamsburger voor tussen een broodje en daar kunt u  ter plekke van genieten. Verder staan op de markt ongeveer 15 standhouders.

Met de herder de hei op?

Een dagje compleet onthaasten in de natuur, genieten van een heerlijke lunch en ambachtelijk werken met wol in het fantastische gebied tussen Linde en Tjonger? Doe dan mee met het Woldeberkoop arrangement! Bekijk en boek hier een datum voor het arrangement


Share this event