Week van het Weven

Weefatelier SJOFOEL is een week lang te gast bij Hawar.

Jan Jouke

Tijdens de "Week van het weven" (28 mei tot en met 3 juni) zijn we elke dag geopend met als gast in ons atelier Jolanda Rietdijk van  Weefatelier SJOFOEL uit Arnhem.


Hierbij het verhaal van Jolanda:

In 2005 vond ik een klein weefgetouw bij het grof vuil. Dat getouwtje heb ik opgeknapt en ik leerde weven. In eerste instantie autodidactisch maar al snel volgden er cursussen. Ik heb zelfs mogen deelnemen aan de kaderopleiding “Weven Plus” voor topamateurs. 

Ik ontwerp alle stoffen zelf. Waarbij ik speel met verschillende materialen en kleuren. Ik hoor regelmatig dat mijn kleurgebruik verrassend is en heel eigen. Alle stoffen worden slechts eenmalig gemaakt waardoor originaliteit gewaarborgd wordt. Soms gebruik ik een bepaald patroon meerdere keren maar dan met ander materiaal waardoor het uiterlijk van de stof totaal anders wordt.

Voordat er geweven kan worden moet er al aardig wat werk verzet zijn. Zoals het ontwerpen; scheringen draaien; opbomen; inrijgen en rieten. Het is een tijdrovende en solitaire bezigheid en misschien is dat wel de reden dat het goed bij mij past. Naast mijn intensieve werk in het ziekenhuis kan ik heel “mindfull” en “slow-moving” bezig zijn met mijn productie. Best eigentijds eigenlijk ?!

Het gaat mij echt om het weven. Maar mijn productie ligt hoog en ik vind het zonde om al deze lappen ongebruikt in de kast te leggen. Vandaar dat ik er producten van maak. Sjaals en kussens maar vooral kleding. “Kleding met een knipoog” omdat het vaak op meerdere manieren te dragen is.  

In 2009 mocht ik voor de eerste keer deelnemen aan de Textiel en Vezel Manifestatie in Doesburg als “Weefatelier SJOFOEL”. SJOFOEL staat voor het laten zien van mijn werk: “show” maar ook voor de gekkigheidjes in mijn creaties: “fool”.

Het weven doe ik deels thuis en deels in mijn eigen weefatelier. Vanaf 2016  heb ik een klein atelier atelier in het Modekwartier in Arnhem. Ik ben daar minimaal 1 dag per week.

Behalve eind mei…. want dan ben ik met mijn bedrijfje te gast bij HAWAR. 

Openingstijden

U bent van harte uitgenodigd om langs te komen. Onze winkel, galerie en atelier zijn geopend op de volgende dagen en tijden.

  • 28 mei van 12 tot 17 uur

  • 29 mei van 12 tot 17 uur

  • 30 mei van 12 tot 17 uur (12.15 u. lezing met beamerpresentatie )

  • 31 mei van 12 tot 17 uur en van 18 tot 21 uur (19.00 u. lezing met beamerpresentatie  )

  • 1 juni van 12 tot 17 uur

Meer informatie over de volledige route van het weefnetwerk vindt u hier www.week-van-het-weven.blogspot.nl


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.