Verslaafd na de masterclass van Dionne Swift

Een verslag van Elly van Elp

Meinie

Na het volgen van de 3-daagse Masterclass met Dionne Swift kan het woord enthousiast inmiddels vervangen worden door: Ultieme verslaving!! Nooit gedacht dat mijn naaimachine van 40 jaar oud zoveel overuren zou maken.

Voordat we aan de naaimachine toe kwamen, moesten we eerst bewust worden van datgene wat we voor ogen hadden. En dat was: kijken, kijken, kijken. Kijken naar details van alledaagse dingen en objecten die je anders zomaar voorbij loopt. Kijken naar een bank, stoeptegel, een paaltje met een geel mosje want dan zie je dat het mosje uit tientallen bloemetjes bestaat met vele kleurnuances. Dit kijken heb je echt nodig voordat je begint het borduurwerk op te bouwen.

Eerst volgt er een proef van schetsen/tekeningen met potlood, wasco en verfsoorten. Het gaat hierbij vooral om inzicht krijgen in de kleuropbouw. Met een dagdeel zeefdrukken werd het nog inzichtelijker gemaakt. Vervolgens ga je aan de slag om je zeefdruk/tekening uit te beelden in borduursteken op de naaimachine.

Nu zijn wij gewend om vooral niet aan de knoppen te draaien om de spanning te beïnvloeden. Maar bij Dionne moest het juist wel! Telkens gebruik je garens van een andere dikte en dan moet je steeds weer de spanning onder en boven bijstellen.  Alles wat je moet weten, kwam aan bod. De garens, werken met 2 of 3 draden tegelijk, DMC op de spoel, de machines, de borduurringen en een technische uitleg met onder andere; "Durf dat pedaal in te trappen!" Uiteindelijk ratelden alle merken naaimachines door elkaar in het Hawar-atelier, maar niemand hoorde het. We waren zo geconcentreerd bezig.  Je moet eerst wel een aantal meters maken om vertrouwd te raken met je eigen naaimachine. Opeens gebruik je de naaimachine heel anders, maar het is geweldig!

Inmiddels ben ik van de abstracte vorm afgestapt en borduur ik nu vooral zonsondergangen. Meestal van een zelfgemaakte foto. Maar het begint met kijken, heel veel kijken! Kleuren, garens bij elkaar zoeken en test-stiksels maken voor de goede kleuropbouw. Dan begint het “racen” achter de naaimachine, heerlijk! Dankzij een Masterclass van Dionne Swift zit je bomvol inspiratie en krijg je vleugels.

Bekijk hier de masterclass in 2016:
www.hawar.nl/event/drawing-printing-embroidery-and-sewing-2016-04-04-2016-04-06-14

Odoo CMS - een grote afbeelding

Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.