Valya Roenko Simpson

Exposeert en doceert tijdens de Open Stal 2019

Meinie

Toen ik Valya voor het eerst ontmoette, droeg ze een prachtige jas van Issey Miyake.  Zijn werk bewonder ik zeer , dus zal het je niet verbazen dat er direct een klik was. Deze ontmoeting was in 2013 in Litouwen tijdens de conferentie van het Europees Textiel Netwerk in Kaunas.

Valya exposeerde in Kaunas en we waren diep onder de indruk van de krachtige expressie van dat immense werk "Pacha Mamma". Het is een aanklacht tegen de Amerikaanse geschiedenis, met als dieptepunt dat de Indianen bijna werden uitgeroeid. Valya komt oorspronkelijk uit de Oekraïne en ze heeft aan den lijve ondervonden wat repressie betekent voor mensen. Sinds haar huwelijk met Ving Simpson woont Valya in Californië.

Toen Valya twee jaar geleden een grote overzichtsexpositie van haar werk had in haar thuisland, kon ze na afloop bij ons langs komen. Dat was tijdens de Open Stal en het was fijn om een aantal dagen met haar op te trekken. Valya genoot van Oldeberkoop en van onze Kunstroute. Toen de voorzitter van de Open Stal haar hier ontmoette en kennis maakte met haar werk, werd ze meteen uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende editie. Haar prachtige werk wordt dit jaar tentoongesteld in het kerkje van Oldeberkoop.

Valya heeft zich na haar kunstopleiding veel bezig gehouden met schilderen op zijde, waarna ze zich vervolgens is gaan specialiseren in de vilttechniek. De combinatie van beide technieken gebruikt ze bij het maken van prachtige kleding, die gekenmerkt wordt door het vakmanschap, de draagbaarheid en de artistieke subtiliteit. 


De combinatie van schilderen op zijde en de vilttechniek gebruikt Valya in het maken van prachtige kleding, die gekenmerkt wordt door het vakmanschap, de draagbaarheid en de artistieke subtiliteit. 


Dit ambacht draagt ze over in een 3-daagse workshop Wearable Art op 16, 17 en 18 augustus. Dat belooft een super workshop te worden voor iedereen die graag kleding maakt voor zichzelf. Het is een unieke kans om te werken met deze interessante, artistieke docent, die in de VS zeer veel succes heeft met haar workshops . Speciaal onderdeel van de masterclass is een persoonlijke kleurenanalyse.

Voor iedereen waarvoor 3 dagen te veel is, geeft Valya de ééndaagse masterclass Scarves op zaterdag 10 augustus.  Dan staat het maken van een prachtige grote sjaal centraal, waarbij gebruik gemaakt gaat worden van een door haarzelf ontwikkelde Shibori techniek. 

Voor een erg aantrekkelijke prijs kun je ook beide workshops boeken !


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.