Tijd om te breien

De gatensjaal

Meinie

Mooie garens, ik ben er dol op! Zo ook op de prachtige overloop garens van Schoppel.  Ze zijn gemaakt van 100% wol van een fijne kwaliteit en verkrijgbaar in mooie kleurcombinaties. Ze hebben een goede smaak daar bij Schoppel. En, hele goede ontwerpers want hun breiboeken staan vol interessante ideeën.

Ik houd er van om in te kopen bij kleine bedrijfjes die werken met natuurlijke materialen van een goede kwaliteit. Dat past bij Hawar en onze klanten waarderen dat. Ik ben dan ook heel blij dat ik ben opgegroeid met mooie materialen. Daar heb ik  veel gevoel voor ontwikkeld. Mijn moeder naaide al kleren van Ploegstoffen. "Ik heb een dure smaak", zei ze altijd. Maar dat klopt niet. Ze had een goede smaak en goede materialen zijn nu eenmaal duurder. Ze gaan ook langer mee en zijn zeer geschikt voor hergebruik. Dat is mooi meegenomen nu we allemaal letten op duurzaamheid.

Vooral de Zauberball 100 van Schoppel vind ik een prachtig garen, geschikt voor allerlei brei- en haakprojecten. We hebben de Zauberball in blauw/grijs, papagaai tinten, regenboog, blauw-groen met oud rose, aqua met bruin, groentinten, blauw paars , groen en fuchsia met bruin en bruin- oker met diepdonker turquoise. We hebben de rood-roze variant gebruikt voor een Froobl-project en dat is een groot succes. 

 

Tijd om te breien

Toen we onlangs bij Wollknoll waren omdat Harm daar les gaf in "Etsen, verven en vilten" had ik tijd om te breien. Ik ben gestart met een gatensjaal uit één van de boeken van Schoppel. In het boek werd gebruik gemaakt van een Lace garen, maar ik heb twee bollen  Zauberball 100 gebruikt. Ook dat was samen 800 meter en dat had ik nodig voor de sjaal van mijn keuze; een prachtige gatensjaal uit Knit the Cat no.7, één van hun breiboeken. Een prachtig alternatief voor de Zauberball 100 is 1 bol garen van Findley= 730 meter.

Het is geen ingewikkeld patroon om te breien, alleen recht. De gaten ontstaan door steken af te hechten die je in de volgende pen weer opzet. Het is veel telwerk maar dat zorgt ervoor dat je nergens anders aan kunt denken!


Het patroon

Hierbij het patroon met een kleine variatie:

    • zet 104 steken op en brei 3 pennen recht

    • pen 4 : 8 steken recht. Vervolgens 9 steken afkanten en 7 steken breien. Dit laatste herhalen en de laatste 8 steken recht breien.

    • pen 5 : 8 steken recht , 9 steken opzetten, 7 steken breien. Eindigen met 8 steken recht.

    • pen 6 t/m 9 : alle steken recht breien. 

    • pen 10 : 8 steken afkanten . Dan 7 steken recht en weer 9 steken afkanten, herhaal dit laatste. Eindigen met 15 steken recht.

    • pen 11 : 8 steken afkanten, 7 steken breien. Dan 9 steken opzetten en 7 steken breien, herhaal dit laatste. Eindig met 8 steken opzetten.

    • pen 12 : alle steken rechtbreien en eindigen met het opzetten van 8 steken.

    • pen 13 t/m 15 : alle steken recht breien

    • pen 1 t/m 15 moet 1 x en daarna pen 4 t/m 15 steeds herhalen. Zelf had ik wel eens een steek te weinig of te veel maar dat kun je eenvoudig oplossen door een steek meer of minder af te kanten want dat zie je niet in je breiwerk.

Al snel zie je wat het patroon precies is. Als je wilt, kun je dan je werk afhalen en opnieuw beginnen met je eigen variatie. Ik denk dat het ook heel fraai is als je de laatste 8 steken altijd gewoon recht breit, zodat je dichte zijkanten krijgt.


Wil je voor dit project garen bestellen? Dat kan hier in onze webshop. Je hebt twee bollen nodig.


Heel veel breiplezier gewenst! 


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.