Jeanette Appleton - masterclasses 2019

Marks & Mixes in Felt 27 t/m 28 maart en Colour for Contrast 30 maart t/m 1 april

Meinie

Jaren geleden tijdens een Workshop weekend van Textiel Plus zag ik haar voor het eerst. Zelf had ik toen les van Mecky van den Brink, een kunstenaar die vooral sieraden maakt en bekend is geworden met halssieraden van scherven Delfts Blauw. Fantastisch was dat. Het heeft mijn kijk op sieraden voor altijd veranderd en mijn leven verrijkt. 

In de pauzes kon je even binnen kijken bij de andere workshops en wat ik toen zag in de workshop van Jeanette Appleton kan ik me nog zo voor de geest halen. Ik raakte niet uitgekeken in dat lokaal en de schoonheid van ritmisch borduurwerk op prachtig gevilte lappen is me altijd bijgebleven. 

Een aantal jaren geleden heb ik haar uitgenodigd om in ons Textielinstituut les te geven en dat is zo'n succes dat ze een vaste Hawar-docent is geworden. Super want daardoor kunnen we steeds beter maatwerk leveren voor onze cursisten. We overleggen samen over de invulling van de workshops, Jeanette ziet tijdens de lessen wat onze cursisten aan verdieping nodig hebben en ontwikkelt vervolgens nieuw werk en nieuw lesmateriaal . Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling .

Dit jaar komt ze zelfs op verzoek van haar studenten een hele week speciaal voor hen hier lesgeven en dat gaat uitmonden in een expositie in de Hawar-galerie waar Jeanette zelf ook aan mee gaat doen. Super !


Maar waarom zijn haar lessen nu zo'n succes?

Allereerst omdat haar viltlessen totaal anders zijn dan wat de meeste mensen gewend zijn. Er wordt gewerkt met heel weinig wol en elke vezel is belangrijk en wordt bewust neergelegd om een bepaald resultaat te behalen. Dat vraagt geen kracht en dat is voor heel veel mensen erg prettig. Jeanette is een erg goede en attente docent die iedereen een eigen, passende begeleiding biedt en daardoor kunnen  haar cursisten meteen uit de voeten met haar instructies op een geheel eigen manier. Die instructie en uitleg gaan gepaard met het tonen van voorbeelden van eigen werk en dat is genieten en daardoor wordt de bedoeling ook meteen duidelijk. Jeanette deelt haar kennis en ervaring genereus en dat wordt zeer gewaardeerd.


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.