Eco-printing in New York

Lesgeven en inspiratie opdoen in de Big Apple, wat een avontuur!

Jan Jouke

Op uitnodiging van Wendy van Wilgenburg, die we kennen van het Ambacht in Beeld festival in Amsterdam, mochten we naar New York afreizen om les te geven in eco-printen op de New Yorkse versie van het festival genaamd "Crafts in Focus". Wat een ontzettend leuk avontuur was dat!

Allereerst moesten we vanuit Nederland uitvinden waar wij onze workshop materialen vandaan konden halen. Want met 5 kg biologisch materiaal in de koffer (lees: bladeren) Amerika binnenkomen, achtten we vrij kansloos. Maar, hoe kom je dan aan bladeren om mee te eco-printen als je midden in New York bent? Na en zoektocht over het internet zagen we kansen bij 1. de down town flower market, 2. de botanische tuin in Brooklyn of 3. één van de parken van Brooklyn.

Optie 3 bleek uiteindelijk het meest succesvol, bij optie 2 kon vanwege aansprakelijkheidsredenen geen enkel blad de tuin verlaten (welkom in Amerika) en optie 1 was te ver reizen. Na een eerste dag bladeren uit het park halen - we werden soms een beetje raar aangekeken - en alle andere benodigdheden regelen bij de Home Depot, waren we klaar voor 3 dagen festival.

Het voelde een beetje alsof we New Yorkers waren, elke dag vroeg opstaan en in een half uurtje met de metro naar "ons werk" in Industry City. Het festival werd gehouden in Building 1 van Industry City, een oud industrie complex dat na een periode van verval en kraak nu volledig is gerenoveerd en huisvesting biedt aan kunstenaars, makers, kleine fabriekjes en allerlei lekkere eettentjes. Een prachtige passende plek voor dit festival! Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie, helemaal aan het eind komt Harm even voorbij. 

 
 

De bezoekers van het festival waren ontzettend enthousiast, wat het erg leuk maakt om les te geven. De resultaten die de bladeren uit Project Park gaven waren gelukkig ook erg goed. De Japanse Esdoorn gaf in het bijzonder een prachtige roze kleur af wanneer deze gestapeld werd. Verder deden ook de Amerikaanse Eik, Rozenstruik en de Kastanje het prima. De Genkyo gaf helaas maar weinig pigment af.

Na het festival zijn we nog een paar dagen in New York gebleven om van de stad te genieten en musea te bezoeken. Wat een imposante plek is het toch, met al die verschrikkelijk hoge gebouwen zo opeen gepakt. Je krijgt er een heel ander gevoel van schaal, heel inspirerend. Gelukkig kun je er gemakkelijk een fiets pakken en zijn er tegenwoordig redelijk wat fietspaden, waardoor het al snel weer heel normaal aanvoelt voor een Nederlander.

Bijzonder inspirerend waren voor ons de Levi's Store en het Textile Arts Center in Brooklyn. Bij Levi's was een werkplaats in de winkel, waar je zeer betaalbaar je kleding kon laten repareren of aanpassen met behulp van technieken als Sashiko en Boro. Het Textile Arts Center is een werkplaats, winkel en galerie waar kunstenaars, professionals en hobbyisten samen komen en kunnen werken. Een plek waar alles goed geregeld is en met een sterk gevoel van gemeenschap. Precies de gemeenschap die wij in Oldeberkoop ook proberen de creëren.


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.