Claudy Jongstra in het Friesmuseum

Verfwerk van Hawar is te zien in de tentoonstelling

Harm Harms

Zelf was ik er eigenlijk een beetje verbaasd van dat ik het viltstuk, dat 14 jaar geleden maar een paar dagen in ons atelier in IJlst was, meteen herkende. Blijkbaar krijgt een object waar je zelf iets aan toevoegt toch een speciale plek in het geheugen.

Het door Claudy gemaakte viltstuk kwam wit bij ons binnen en kreeg van mij een olijfgroene en bruine rand. Na het verven ging het stuk mee naar de presentatie op de Salone del Mobile in Milaan. Ik begreep van Claudy dat het daar "dramatisch heeft gehangen” en ook nu hangt het in een soort retroperspectief.

Haar expositie in het Fries Museum kwam op mij over als een meditatief overzicht van waar ze vandaan komt en waar ze naar toegaat. Je komt binnen op een afdeling met vroeger en daarna een indrukwekkende opstelling van onderzoek naar plantaardige verfstoffen. De laatste ruimte is gevuld met een groot cirkelvormig object dat het meditatieve van de expositie voor mijn gevoel onderstreept. Ze is aan het nadenken, ik ben benieuwd wat er uit komt en welke kant het opgaat!

De tentoonstelling "Ancient Light" is het hele jaar nog te bezoeken in het Fries museum in Leeuwarden.

 


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.