Verven op zijden stoffen

De glans, de soepelheid, de kleuren, het blijft fascinerend

Jan Jouke

Zijde heeft de eigenschap kleur gemakkelijk op te nemen en briljant weer te geven. Het is iedere keer weer fascinerend om de verf door de stof te zien vloeien. Met eenvoudige ingrepen regel je de vloeiing en menging en steeds weer verbazen stof en verf met hun wisselwerking waardoor interessante patronen en contrasten ontstaan. Door tijdens het drogen de natuur haar werk laten doen verandert de natte verf in prachtige tinten en tonen. Op zichzelf is handgeverfde zijde al schitterend, maar het vormt ook een hele mooie basis om verder mee te werken, onder andere voor nunovilt. Bij het vilten van bijvoorbeeld een kledingstuk hoef je dan niet het ontwerp aan te passen aan de kleuren in een stof maar kun je de stof kleuren voor het ontwerp dat je wilt maken.

Hawar is sinds 1980 bezig met het zijdeschilderen en Harm ontwikkelde vanuit de vele opdrachten voor modewinkels en modeontwerpers tal van innovatieve technieken en effecten. In 1990 introduceerde hij de Funpump en tegenwoordig is hij bezig met "Slow dying" (meer daarover binnenkort in Vezel magazine). Door zijn jarenlange ervaring beheerst Harm het zijdeschildervak tot in de finesses en werd hij gevraagd als docent in binnen- en buitenland. In de workshop "Schilderen op zijde" op 13 februari legt hij precies uit waar je rekening mee moet houden en hoe je de mooiste resultaten bereikt. Denk daarbij aan het kiezen van de kleuren en hoe deze te combineren, het aanbrengen van de verf, het creëren van aansprekende contrasten en het manipuleren van de stof.

Op woensdag 26 april kun je kennismaken met de zijdeschildertechniek tijdens de techniekavond die wordt gegeven door Harm, klik hier voor meer informatie.


Deel dit bericht:      


Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.