Van papier tot stof, kreukelen maar!

Een verslag van het papierlab met Mariet Rankenberg

Jantina

Papier blijft een verbazingwekkend materiaal. Tijdens het lab: " van papier tot stof", leerde ik anders kijken naar dit alledaagse materiaal. Dan heb ik het over alle soorten papier: van print papier tot krant en van koffiefilter tot mooi zijdepapier. Elk papiertje is te gebruiken.

Door papier te kneden, verfrommelen, scheuren, wordt het zachter en kan het als stof aan gaan voelen. Natuurlijk allemaal op eigen wijze, want de begineigenschappen van het papier zijn al divers. Daarmee begint het interessant te worden.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Er worden meerdere papier soorten verfrommeld en gekneed en ook voor langere of kortere tijd. Waar het ene papiertje hierbij zijn sterkte behoud, krijgt het andere papiertje gaatjes of valt in sommige gevallen bijna uit elkaar. Dit zijn de eerste verschillen in de nieuwe eigenschappen van het papier. Als je even door gaat met experimenteren, door papier met elkaar te verlijmen of nat te maken, zie je dat sommige papier soorten bijna met elkaar vervloeien. Anderen laten juist los of krullen op.

Nu is het de kunst om de eigenschappen die ontstaan te gaan gebruiken in je beeldvorming. Sterke kreukels zijn leuk aan te zetten met een kleur. Gaten zijn weer op te vullen met een contrast rijk papiertje erachter of erin. Soms geven de kreukels of gekrulde papier al een figuratief beeld. Dit kun je aan zetten door vorm of kleur toe te passen. Uiteindelijk geeft het verfrommelde papiertje een nieuw beeld.


Deel dit bericht:      


  • Anne-Riet de Boer schreef op 30-03-2016 02:30:20

    Wat een leuk en uitnodigend verslag! Het zette mij meteen aan tot het verfrommelen van een mooi zijdevloeipapier. En ja, dat nodigt weer uit tot vormgeven!

Schrijf een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.