Indigo & Shibori

26-10-2017 04:00  tot   28-10-2017 11:00

Oldeberkoop, Nederland

Ticket Bedrag Aantal

Shibori en indigo, tussen orde en chaos

"Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles geplooid is"

(vrij naar K. Schippers)

De strepen van een zebra, golfjes in het zand, een wolkenlucht. Overal in de natuur zijn schijnbaar chaotische patronen zichtbaar die zich van microscopisch klein tot onvoorstelbaar groot herhalen. Shibori is een afbindtechniek waarmee je deze patronen kunt vastleggen op stof.

In deze workshop gaan we aan de hand van klassieke Japanse voorbeelden onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om natuurlijke patronen vast te leggen. Soms door flink veel controle uit te oefenen, soms door het helemaal los te laten. De workshop is onderzoekend en experimenteel, maar met veel aandacht voor techniek. Het kiezen van geschikte verf, het prepareren van stof en het gebruik van gereedschappen en hulpmiddelen. 

Nadat de stof is afgebonden wordt deze gekleurd in een indigo bad, ook deze verftechniek wordt uitgebreid behandeld in de workshop. Hoe bereik je de gewenste kleur blauw en hoe kun je er voor zorgen dat de stof netjes gelijkmatig kleurt.

Op de eerste dag gaan we proeven maken en leer je een shiboripatroon "lezen". Op dag twee en drie kun je aan de slag om een ontwerp naar keuze te maken. Bijvoorbeeld een sjaal, stof voor een tas of een kledingstuk dat je wilt gaan naaien van je zelf geverfde stof. Zo leer je het verfpatroon precies daar te maken waar je het hebben wilt.

Zoals gebruikelijk beginnen we de dagen om tien uur met een kop koffie of thee, zorgt Paco dat er tussen de middag een heerlijke lunch op tafel staat en sluiten we de dagen rond een uur of half vijf af.

In deze workshop is oefenmateriaal bij de prijs inbegrepen, niet het materiaal voor werkstukken. 


 Deel dit evenement 

Blijf op de hoogte hierover

Meld u hier aan dan houden we u via email op de hoogte over deze gebeurtenis.

Er wordt goed voor u gezorgd

Harm schept de soep opTijdens onze lessen staat de hele dag staat fruit, water, thee en koffie op tafel. Tussen de middag verzorgen we een uitgebreide lunch met soep, brood, streekproducten en salades.

Een heerlijke werkplaats

Het is erg fijn werken in ons ruime en lichte atelier, alles is er mogelijk en alle gereedschappen zijn voorhanden. Daarbij heeft u het uitgebreide assortiment van onze winkel voor handen.